YouTube heeft op donderdag Super Chat gelanceerd, een functie waarmee kijkers van live streams tegen betaling hun reacties kunnen vastzetten. 

Dat meldt Barbara Macdonald, productmanager bij YouTube, op de blog van het bedrijf. Op donderdag is een bètaversie van de optie gelanceerd, maar vanaf 31 januari zal hij breder beschikbaar zijn. Het is niet bekend of Nederland dan ook toegang krijgt tot de mogelijkheid.

Kijkers van een live stream kunnen hun reacties vastzetten door op een dollaricoontje naast hun bericht te drukken. Vervolgens komt er in beeld te staan wat het bedrag is dat ze willen spenderen. Hoe hoger dat bedrag, hoe langer het bericht zichtbaar blijft.

Het gespendeerde bedrag gaat naar de livestreamer op YouTube. Het is niet bekend of YouTube een aandeel krijgt.

Fan Funding

Super Chat moet de eerdere functie Fan Funding gaan vervangen. Dat is een middel waarmee liefhebbers van bepaalde YouTubers hen een steuntje in de rug kunnen geven door middel van een donatie. 

Het nieuwe systeem van YouTube laat iedereen alles zeggen. De streamer in kwestie moet zelf een aantal filterwoorden invullen die als kwetsbaar kunnen worden ervaren. Die woorden zullen dan niet in beeld verschijnen. Er is geen geautomatiseerd systeem dat dit werk uit handen neemt.

Concurrent Twitch, een ander livetream-platform, heeft onlangs Cheering geïntroduceerd. Ook hiermee kunnen kijkers geld aan streamers doneren.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment