Wetenschappers van de Amerikaanse Stanford-universiteit hebben een accu ontworpen met een ingebouwde vlamvertrager.

Die moet voorkomen dat de batterij vlam vat als hij oververhit, schrijven zij in het wetenschappelijke tijdschrift Science Advances.

De lithium-ion-accu's die in veel consumentenelektronica worden gebruikt, kunnen brandgevaarlijk worden als ze heel warm worden of als ze bijvoorbeeld zijn doorboord. Vorig jaar moest Samsung zijn Galaxy Note 7 van de markt halen door problemen met ontvlammende accu's.

In het ontwerp van Stanford wordt een speciaal element gebruikt tussen de positieve en negatieve kant van de accu. Die 'separator' bevat een veelvoorkomende vlamvertrager, verstopt achter een laagje van een polymeer. Als de accu te heet wordt, smelt de polymeer en doet de vlamvertrager zijn werk.

Volgens de wetenschappers worden accubrandjes zo binnen 0,4 seconden geblust. Wel zeggen ze dat er nog meer onderzoek nodig is voordat hun uitvinding in de praktijk kan worden ingezet.

Naar verwachting maakt Samsung maandag de resultaten van het interne onderzoek naar het Note 7-fiasco bekend. Eerder zeiden onafhankelijke onderzoekers dat het bedrijf te grote accu's in een te kleine ruimte wilde stoppen, waardoor ze beschadigd konden raken.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment