Per september begint Google Chrome met het standaard blokkeren van kleine flashobjecten in versie 53 van de browser. Het gaat om flashobjecten die voorheen niet detecteerbaar waren die kleiner zijn dan 5x5 pixels.

Volgens Googles Chromeblog laadt meer dan negentig procent van de flashinhoud 'achter de schermen' om zaken als analysetools te laden. Dit type flash bestaat uit een heel klein beeldvlakje van 5x5 pixels of kleiner en viel niet onder de 'detecteer en draai belangrijke plugin-inhoud' dat in september 2015 de standaardbrowserinstelling werd. Van een beeldvlak van 5x5 pixels kon namelijk niet vastgesteld worden of het zichtbaar was.

Sinds Chrome 51 zit er een api in de browser met de naam 'intersection observer' die beter de zichtbaarheid van elementen kan detecteren. De intersection observer geeft een callback als een element wel of niet zichtbaar is, wat pagina's sneller doet laden. Door de functie kan gedetecteerd worden of een klein flashelement wel of niet zichtbaar is. Is het niet zichtbaar, dan laat Chrome een icoon in de url-balk zien dat er inhoud geblokkeerd wordt wat de gebruiker de mogelijkheid geeft de pagina te herladen met het object geladen.

Googles Chrome-afdeling zegt dat het zal zorgen voor betere accuduur en betere paginareactietijden. Vanaf december, in Chrome 55, zal flash alleen nog doorgegeven worden als een pagina helemaal geen html5 ondersteunt. Bij dergelijke pagina's moet wel eerst toestemming gegeven worden.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment