Het Canadese bedrijf Media Sonar, dat software verkoopt om onder meer politiediensten sociale media te laten monitoren, krijgt geen toegang meer tot data van Facebook.

Dat heeft een woordvoerder van het sociale netwerk gezegd tegen Motherboard. Twitter blokkeerde de toegang van Media Sonar al in oktober.

Uit onderzoek van de Amerikaanse burgerrechtenorganisatie ACLU verkocht Media Sonar zijn software onder meer aan politiekorpsen in Californië en werden zij gemotiveerd om hashtags als #BlackLivesMatter in de gaten te houden. Die worden gebruikt door burgers die wilden protesteren tegen politiegeweld.

De Facebook-woordvoerder zegt dat Media Sonar de voorwaarden van het sociale netwerk heeft geschonden, al wordt niet gespecificeerd op welke manier. Ook dochterdienst Instagram heeft de toegang van Media Sonar geblokkeerd.

Het is niet precies bekend waar de software van Media Sonar wordt gebruikt. Vorig jaar kwam ook al het bedrijf in Geofeedia in opspraak, voor vergelijkbare surveillance van activisten op sociale media. Ook dat bedrijf heeft inmiddels geen toegang meer tot Facebook, Twitter en Instagram.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment