Russische staatshackers zouden hebben geprobeerd om in te breken op computersystemen van de Nederlandse overheid, zo blijkt uit onderzoek. Het zou om dezelfde hackers gaan die ook beschuldigd worden van het manipuleren van de Amerikaanse verkiezingen.

 

Dat schrijft De Volkskrant op basis van een onderzoek dat de krant heeft uitgevoerd met behulp van een aantal experts. De Russen zouden gepoogd hebben in te breken op verscheidene Nederlandse ministeries, waaronder het Ministerie van Algemene Zaken. Er zou echter geen gevoelige informatie buit zijn gemaakt. Hoe de vermoedelijke Russische staatshackers hun hacks hebben uitgevoerd is niet bekend: details zijn niet naar buiten gebracht. Tevens wilden vertegenwoordigers van de overheid niet reageren op de berichtgeving.

Volgens De Volkskrant gaat het om de hackers die opereren onder het pseudoniem APT28 en APT29. Digitale sporen van hun betrokkenheid bij hacks werden ook gevonden rondom de Amerikaanse verkiezingen, waarbij Russen ervan werden beschuldigd te hebben ingebroken op computersystemen met als doel om de verkiezingen te beïnvloeden. Ook hacks in verscheidene andere westerse landen zijn aan APT28 en APT29 toegeschreven.

Op vrijdag liet de AIVD al weten dat Nederland geregeld doelwit is van hackpogingen. Veel daarvan zouden toegeschreven worden aan Rusland. Zij zouden niet alleen hun pijlen richten op de overheid, maar ook proberen in te breken op computersystemen van het bedrijfsleven.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment