De Autoriteit Persoonsgegevens en de Autoriteit Consument & Markt hebben StemWijzer gedwongen om trackers te verwijderen. ProDemos, de organisatie achter de website, heeft daar inmiddels gehoor aan gegeven.

 

Op de StemWijzer-website werd in ieder geval gebruikgemaakt van Google Analytics. Dat merkte beveiligingsonderzoeker Loran Kloeze dinsdag al op in zijn uiteenzetting van beveiligingsproblemen op de website.

De AP heeft samen met de ACM de makers van de StemWijzer hierop aangesproken, meldt RTL Nieuws. Volgens de privacywaakhond mogen er geen trackers gebruikt worden omdat politieke voorkeur een bijzonder persoonsgegeven is. Dergelijke data mag niet zomaar worden verzameld.

Bovendien overtrad de organisatie achter de StemWijzer de telecommunicatiewet door trackingcookies te plaatsen zonder daar nadrukkelijke toestemming van de gebruiker voor te vragen. Inmiddels is de website aangepast en worden er enkel nog functionele cookies gebruikt, waarvoor geen toestemming gevraagd hoeft te worden.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment