Denk jij dat verborgen foto's waarin je getagd bent op Facebook automatisch onzichtbaar zijn? Beslist niet, laat de Belgische hacker Inti de Ceukelaire zien met zijn nieuwe online programma. Daarmee kun je een deel van het profiel zien van mensen waarmee je geen vrienden bent.

 

Wat iemand geliket heeft, waar hij geweest is en in welke foto's hij is getagd. Hoeveel je ervan ziet met Facebookscanner, is afhankelijk van de privacy-instellingen van de persoon. De tool is niets nieuws, zegt tech-redacteur Joost Schellevis. "Er zijn meer van dit soort sites, maar deze maakt het wat makkelijker."

Bijna tien miljoen Nederlanders maakten vorig jaar gebruik van Facebook. Het kan dus geen kwaad nog eens te wijzen op de risicopunten binnen de privacy-instellingen van het sociale medium.

Heel raar, je wilt niet dat een verborgen foto op een andere plek alsnog wordt getoond.

Joost Schellevis

Stel: je wordt in beschonken toestand gefotografeerd tijdens een feestje. Een dag later zet een vriend de gênante foto online en tagt jou erin. Het is dan niet voldoende om de afbeelding te verbergen in je tijdlijn.

"Dan blijft de tag gewoon bestaan en kunnen anderen het zien", zegt Schellevis. Afhankelijk van de instellingen van de uploader kan je hele vriendengroep of zelfs iedereen op Facebook de foto terugvinden met behulp van een tool.

Verwijderen uit je tijdlijn en verwijderen van tags zijn dus twee verschillende dingen. Schellevis bekent dat hij hier pas een tijdje geleden is achter gekomen. "Heel raar. Als je aangeeft dat je iets niet openbaar wilt hebben, wil je niet dat het op een andere plek alsnog wordt getoond."

Hoe voorkom je het?

Bij instellingen kun je aanvinken wie er op je tijdlijn mag rondkijken. Kies je voor openbaar, dan is het voor iedereen zichtbaar. Dus ook in het geval van getagde foto's of video's.

In hetzelfde menu kun je ook aangeven dat je eerst goedkeuring moet geven voordat getagde afbeeldingen in je tijdlijn verschijnen. Vergeet niet dat de verborgen posts via sites als Facebookscanner alsnog te zien zijn. Laat je vriend de foto of jouw tag verwijderen als je zeker wilt zijn dat het online onvindbaar is.

 

Reacties mogelijk gemaakt door CComment