Facebook-topman Mark Zuckerberg wil verder inzetten op het gebruik van kunstmatige intelligentie. Zo kunnen gebruikers van Facebook straks zelf aangeven wat ze aanstootgevend vinden en wat niet.

Zuckerberg schrijft dat in 'Building Global Community', een document dat hij donderdag op Facebook heeft gepubliceerd. Hij schetst daarin zijn visie op de toekomst van de sociale netwerksite. Het is de eerste keer sinds de beursgang van Facebook in 2012 dat Zuckerberg dit doet.

Volgens Zuckerberg kan kunstmatige intelligentie helpen om te bepalen welke teksten, foto's en video geweld, seksuele content of haat omvatten.

Hij realiseert zich onder meer dat er cultuurverschillen zijn tussen de miljarden gebruikers. De een neemt aanstoot, aan iets wat de ander prima vindt. "Europeanen hebben minder problemen met naaktfoto's dan Aziaten en mensen uit het Midden-Oosten. We willen daarom naar een systeem met lokaal toezicht."

Gebruikers kunnen dan op verschillende vlakken zelf aangeven wat ze acceptabel vinden. Als ze dat niet instellen, wordt een 'gemiddelde' genomen van de voorkeuren in de regio van de gebruiker.

Globalisering

In het document gaat Zuckerberg ook uitgebreid in op het effect dat Facebook en het internet in het algemeen heeft gehad op de samenleving. Volgens hem werd de globalisering dankzij online platformen aanvankelijk als een positieve trend gezien, maar roept de ontwikkeling nu veel vragen op en zijn er ook mensen die hierdoor juist geisoleerd raken. 

De Facebook-oprichter stelt daarom dat Facebook de focus gaat leggen op "het ontwikkelen van een sociale infrastructuur voor gemeenschappen". Daarbij stipt hij vijf aspecten aan: Facebook moet helpen om traditionele gemeenschappen, zoals kerken of sportclubs te versterken, het moet volgens hem ook een veilige omgeving worden waarbij moet worden gerealiseerd dat in de huidige samenleving "iedereen in de hele wereld invloed op je kan hebben".

Daarnaast benoemt hij specifiek diversiteit, politieke betrokkenheid en begrip voor de standpunten van anderen als speerpunten. Facebook kwam de afgelopen maanden meermaals in opspraak vanwege die zaken, onder meer vanwege de algoritmes van het bedrijf die zouden zorgen voor een filter dat gebruikers automatisch vooral berichten toont die aansluiten bij hun eigen standpunten.

Ook de invloed van het sociale netwerk op de Amerikaanse verkiezingen vanwege getoond nepnieuws zorgde voor kritiek. Tot slot lag Facebook eind vorig jaar onder vuur vanwege de mogelijkheid om een discriminerend advertentiebeleid te voeren, waarbij bepaalde bevolkingsgroepen konden worden uitgesloten. Dat beleid werd naar aanleiding van de kritiek aangepast.

Privacy

Voor ieder van de speerpunten beschrijft Zuckerberg hoe hij Facebook hiervoor wil gaan inzetten. Kunstmatige intelligentie moet daarin een belangrijkere rol gaan spelen, al duurt die ontwikkeling volgens de topman nog jaren. Als voorbeeld de topman de bestrijding van terrorisme door automatisch wervingsboodschappen van terroristen te verwijderen.

In de eerste versie van het document stond daarover specifiek vermeld dat de kunstmatige intelligentie daarbij ook de inhoud van privégesprekken via het platform zou analyseren. Die vermelding is in een aangepaste versie weggehaald.

De privacy van Facebook-gebruikers is een veelbesproken onderwerp, vooral sinds de overname van Whatsapp door het bedrijf. Er lopen verschillende onderzoeken naar de manier waarop Facebook de privégegevens van zijn gebruikers inzet en deelt.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment