Windows 10

De EU blijkt nog steeds ernstig bezorgd over de standaard privacy instellingen van Windows 10. Dit ondanks dat Microsoft eerder had aangekondigd maatregelen te nemen om minder roekeloos met persoonlijke gegevens om te springen. De Electronic Frontier Foundation (EFF) bracht deze privacy problemen binnen Windows 10 eerder aan het licht en beschuldigde Microsoft er zelfs van ongekende hoeveelheden persoonlijke data terug te sturen.

 

Volgens persbureau Reuters heeft een groep genaamd de “Article 29 Working Party“, bestaande uit 28 Europese autoriteiten op het gebied van privacy bescherming, recentelijk hun zorgen bij Microsoft geuit. Zo zouden de standaard instellingen vanuit  privacy-oogpunt problematisch zijn en is er een tekort aan controle over de manier waarop persoonlijke gegevens worden verzameld en teruggestuurd.

Als reactie hierop kondigde Microsoft vorige maand aan het aantal privacy instellingen in de Creators Update te verhogen en verbeteren. Het zou onder andere inzichtelijker moeten worden welke exacte gegevens worden verzameld en verstuurd naar de servers van Microsoft. De update zou ook nieuwe instelmogelijkheden moeten gaan bieden om je locatie te verbergen, spraakherkenning uit te zetten, diagnostische gegevens privé te houden en aanbevelingen uit te zetten.

Zelfs al zouden de voorgestelde veranderingen in Windows 10 daadwerkelijk worden doorgevoerd, dan nog zijn we niet gerustgesteld over de mate waarin persoonlijke gegevens van gebruikers worden beschermd.”, laat de EU privacy waakhond weten.

“Microsoft moet duidelijk uitleggen welke persoonlijke gegevens worden verzameld en met welk doel. Zonder deze informatie kunnen we er geen oordeel over vellen en is niet te controleren of de getroffen maatregelen ook daadwerkelijk voldoende zijn”.

Microsoft heeft nog niet officieel gereageerd op deze recente bezorgdheden. Ook de Franse privacy waakhond liet vorig jaar weten dat Microsoft moet stoppen met het onnodig verzamelen van gebruikersgegevens, waarop Microsoft bevestigde samen naar een oplossing te willen gaan werken.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment