SMS v2

Een groep van rond twintig fabrikanten van Android-smartphones gaan Android Messages voorinstalleren, een app van Google voor het ontvangen van sms- en rcs-berichten. Rcs geldt als de WhatsApp-concurrent van providers.

 

Onder de fabrikanten zijn LG, Sony, HTC, LeEco en ZTE, laat Google weten aan techsite The Verge. Ook komt Android Messages standaard te staan op Googles Pixels, Nexus-telefoons en Android One-toestellen. Marktleiders Apple, Samsung, Huawei en Oppo- en OnePlus-moederbedrijf BBK ontbreken. De app Android Messages heette tot nu toe Messaging, maar de zoekgigant heeft donderdag de naam gewijzigd.

Behalve de fabrikanten doen ook veel providers mee met het initiatief. Daaronder zijn Vodafone en T-Mobiles moederbedrijf Deutsche Telekom. Ook Orange, actief op de Belgische markt, zit daarbij. Dat betekent niet dat de providers snel rcs zullen ondersteunen. Providers lieten vorig jaar aan Tweakers weten dat de ondersteuning voor Universal Profile voor rcs in de Benelux er voorlopig nog niet in zit.

Rcs geldt als WhatsApp-concurrent van de koepelorganisatie van providers en biedt onder meer groepschats, stickers, live video's, locatie delen en meer functies die standaard in chatapps zitten. Providers willen met rcs een deel van de berichtenmarkt heroveren die ze verloren aan onder meer WhatsApp en Facebook Messenger. Google wil vermoedelijk een 'iMessage op Android' proberen te maken. De berichtendienst van Apple werkt alleen tussen iOS-apparaten en geldt in de Verenigde Staten als belangrijk argument om bij een volgende telefoon weer voor een iPhone te kiezen.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment