Het nieuwe 'Smart-OV'-systeem zal dit jaar op bescheiden schaal beschikbaar worden gemaakt. Zo'n 10.000 klanten van KPN en Vodafone kunnen dan met hun mobiel inchecken in het OV.

Dat zegt Bart Schmeink, voorzitter van Coöperatie Openbaar Vervoerbedrijven, woensdag in Trouw.

Het nieuwe inchecksysteem werd eind 2015 ook al getest, onder een nog kleinere groep mensen. Toen werd gezegd dat het nieuwe systeem bij een succesvolle test breder zou worden uitgerold.

De onderhandelingen met de telecomproviders waren echter niet altijd even makkelijk, aldus Schmeink, omdat telecombedrijven vooraf willen weten wat zij eraan kunnen verdienen.

Volgens de originele plannen zou het volgend jaar ook mogelijk moeten worden om in te checken met een bankpas. Of dat gaat lukken is nog niet duidelijk "Als het ligt aan de banken duurt het nog tot 2019 voordat mensen met hun bankpas kunnen betalen in het openbaar vervoer", aldus Schmeink. 

De banken zouden eerst garanties willen hebben over het aantal betalingen die via hun eigen systemen zouden gaan lopen. Die kunnen de vervoersbedrijven niet geven, omdat zij nog niet weten hoe populair betalen via nieuwe diensten zoals Apple Pay en Google Wallet wordt.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment