De organisatie van de Olympische Spelen in Tokio in 2020 wil de medailles van het toernooi maken van oude smartphones en andere elektronische apparatuur.

Japan heeft veel 'elektronisch afval' met daarin alle metalen die nodig zijn voor het vervaardigen van de medailles voor zowel de spelen als de Paralympische Spelen van 2020.

De lokale overheid, de olympische organisatoren en een aantal bedrijven hebben in juni al gesproken over het plan, schrijft zakenkrant Nikkei maandag.

Japan heeft zelf weinig metalen in de grond, terwijl het goud en zilver in het elektronische afval van het land ongeveer 16 tot 22 procent van de wereldvoorraad is.

Goudmijn

In 2012 heeft Japan 143 kilogram goud, 1566 kilogram zilver en 1112 ton koper (dat kan worden gebruikt voor bronzen medailles) weten te halen uit het afval van kleine elektronische apparaten.

Datzelfde jaar gebruikte Londen 9,6 kilo goud, 1210 kilo zilver en 700 kilo koper om de medailles van de Olympische Spelen dat jaar.

Inzameling

Om genoeg en efficiënt metalen te verzamelen voor het sporttoernooi in 2020, moet er een plan worden opgezet voor de verzameling van het zogenoemde e-afval.

Volgens de organisatie is er een campagne nodig om de mensen in Japan bewust te maken van de waarde van elektronisch afval, duurzaamheid en recycling.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment