Google heeft een nieuwe manier van compressie op jpeg-bestanden voorgesteld, die afbeeldingen op het web tot eenderde kleiner moet maken zonder zichtbaar verlies aan kwaliteit. Door de kleinere bestanden moeten websites sneller laden.

 

Google noemt de nieuwe compressie Guetzli en onderzoekers van het bedrijf hebben de techniek voorgesteld in een paper op Arxiv. Het bestandsformaat kan omlaag door gebruik van Googles eigen techniek .butteraugli, dat de 'psychische zichtbaarheid' van verschillen tussen afbeeldingen vergelijkt.

Door gebruik te maken van die techniek kan Guetzli informatie in de afbeelding waarvan .butteraugli verwacht dat mensen het niet gaan zien weghalen. Daardoor zou naast het kleinere bestandsformaat de jpegs van Guetzli er beter uit moeten zien dan huidige jpegs, die bijvoorbeeld met libjpeg zijn gecomprimeerd.

Het is niet voor het eerst dat het zoekbedrijf probeert om de grootte van afbeeldingen op het web te verminderen. Enkele jaren geleden kwam het met een nieuw bestandsformaat, webp, dat Google zelf gebruikt voor bijvoorbeeld screenshots in de Play Store en thumbnails op YouTube. Google heeft groot belang bij kleinere afbeeldingen, omdat het op zijn servers veel afbeeldingen bewaart.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment