Samsung denkt dat telefoons lastig zijn te gebruiken.

Het antwoord? Een digitale assistent die je alles laat doen met gesproken opdrachten in plaats van toetsen en swipen op je telefoon.

 

Het is een brutale belofte van Samsung, dat zegt de nieuwe assistent te gaan uitbrengen op de Galaxy S8, de volgende smartphone van het Zuid-Koreaanse bedrijf.

De nieuwe assistent heet Bixby, een opvolger van de S Voice. Die zat via je stem bediende app introduceerde Samsung jaren geleden, maar zat niet meer op de laatst uitgebrachte telefoons.

In een blog post waarin Bixby wordt aangekondigd zegt Samsung dat de assistent zijn debuut zal maken op de nog niet officieel gepresenteerde Galaxy S8 en kan worden geactiveerd met een speciale knop. (Het is een beetje vreemd dat Samsung nu al een belangrijke toepassing van de Galaxy S aankondigt meer dan een week voordat het nieuwe toestel officieel wordt onthuld.)

Samsung belooft dat Bixby alles op je telefoon kan bedienen en dat er ook door Bixby aangestuurde apps komen die je met je stem kan bedienen. In theorie zou tegen je telefoon praten en vertellen wat je wil het overbodig maken hoe een nieuwe telefoon werkt. Samsung zegt ook dat Bixby beter natuurlijke taal kan begrijpen dan de digtale assistenten van concurrenten, zodat je opdrachten niet in het geheugen hoeft op te slaan.

Het principe achter Bixby lijkt het feit dat telefoons te gecompliceerd zijn geworden om te gebruiken en dat je daarom een natuurlijker manier nodig hebt om met de technologie om te gaan. Het is hetzelfde concept als waarmee wordt geëxperimenteerd op schermloze apparaten zoals Amazons Echo en Google Home, maar het heeft nog niet echt zijn weg gevonden naar telefoons en computers. Terwijl je je iPhone met Siri kan bedienen en Android-telefoons met Google Assistant is het nog steeds veel natuurlijker om op de ‘ouderwetse manier’ je scherm te gebruiken.

Natuurlijk is het onmogelijk te beoordelen hoe goed Bixby het doet voordat we de Galaxy S8 zelf kunnen zien op 29 maart. De nieuwe plannen kunnen gebruikers in verwarring brengen, omdat alle Android-telefoons nu worden geleverd met Google Assistant. En daarnaast zijn fabrikanten als Motorola en Huawei begonnen om de assistent Alexa van Amazon in te bouwen op sommige apparaten.

Dus hier hebben we echt het grote vraagteken te pakken. In plaats van vertrouwen op de expertise van Google wat betreft machinaal leren en kunstmatige intelligentie gaat Samsung op eigen houtje aan de slag met een digitale assistent.

Het lijkt er ook op dat Bixby in eerste instantie erg beperkt zal zijn en alleen werkt met enkele Samsung-apps die op de Galaxy S8 zitten. Het is geen vervanging voor zoeken of andere assistenten zoals Alexa of Google Assistant. Bixby zal waarschijnlijk alleen je telefoon kunnen bedienen, hoewel er in de toekomst meer mogelijkheden toegevoegd kunnen worden met dank aan de recente overname door Samsung van startup Viv, dat zich bezighoudt met kunstmatige intelligentie.

Uiteindelijk wil Samsung derde partijen de mogelijkheid geven om Bixby te integreren in hun apps. Voor Samsung zelf zal dat heel moeilijk zijn om zelf te doen op grote schaal. Historisch gezien bleek het heel moeilijk te zijn om ontwikkelaars toepassingen te laten inbouwen die maar voor één apparaat geschikt zijn. Er zijn bijvoorbeeld maar heel weinig apps die toepassingen hebben ingebouwd voor het de schermen met ronde hoeken van Samsung en Apple is nog steeds aan het worstelen om ontwikkelaars zover te krijgen het 3D Touchscreen van de nieuwere iPhones te adopteren. Veel succes dus met het overtuigen van ontwikkelaars om Bixby-opdrachten mogelijk te maken als die het maar op één telefoon doen.

Samsung zei ook dat het Bixby wil uitbreiden naar al zijn online-apparaten, van slimme wasmachines tot televisies. Een duidelijke strijd tegen Alexa dat al opduikt in heel wat internetapparaten, zoals robot-stofzuigers en zelfs in auto’s van Ford.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment