Apple heeft Siri, Microsoft heeft Cortana en Google heeft zijn Assistent. En nu heeft Samsung Bixby: de slimme assistent waar je tegenaan kan praten. De nieuwe smartphone Samsung Galaxy S8 krijgt de primeur.

Helemaal nieuw is een spraakassistent niet voor Samsung. De Zuid-Koreanen hadden al S Voice, maar deze assistent eigenlijk iedereen vond dat een hinderlijke sta-in-de-weg die op onverwachte momenten in actie kwam met bijna altijd ongewenst resultaat. Hoog tijd dus voor iets nieuws, zeker omdat alle concurrenten de laatste jaren wél progressie wisten te boeken. Bovendien verwachten kenners dat de conventionele communicatie met een apparaat - via toetsen - steeds meer zal worden vervangen door spraak. 

Maar dan moet het wel goed werken, wat overigens ook bij de Siri van Apple of Assistent van Google nog lang niet altijd goed gaat. Samsung zelf ziet Bixby als een eerste stap. Niet alleen op mobieltjes: uiteindelijk moet Bixby op alle apparaten van Samsung beschikbaar komen, van tv's tot wasmachines.

 

De benadering van Samsung is hierbij overigens een iets andere dan bij de concurrentie. Verwacht bij Bixby geen antwoorden op allerlei vragen, zoals het weer, het nieuws of het verkeer. Nee, Bixby moet een intuïtieve interface worden, als alternatief voor het geveeg met vingers over het scherm. 'Technologie moet het leven simpeler maken', zegt Injong Rhee (hoofd ontwikkeling bij Samsung) in een blogpost, 'maar met de toename van de mogelijkheden bij telefoons, pc's en andere internetapparaten worden de interfaces te complex voor gebruikers om al die mogelijkheden nog te kunnen benutten.' Zeker bij kleine schermen is het een hele toer voor ontwerpers alle opties op een logische manier in menu's kwijt te kunnen. Dus daar komt spraak om de hoek kijken.

Siri

Rhee ziet het zo: nu moeten consumenten nog leren hoe machines met de wereld communiceren, maar in de plaats daarvan moeten machines zich maar aan ons aanpassen. Dat is de theorie; in de praktijk moet nog blijken hoe goed Bixby is in zijn belofte apparaten intuïtiever te kunnen bedienen. Samsung zegt in ieder geval dat er een speciale Bixbyknop aan de zijkant van het scherm komt waarmee allerlei applicaties kunnen worden opgeroepen. Als voorbeeld noemt Samsung het plegen van een telefoontje. In plaats van diverse handelingen met een vinger, moet dat met één simpel spraakcommando gebeuren. Iets wat overigens ook met Apple's Siri kan. Maar Samsung wil meer. Bixby is niet de interface voor smartphones, maar uiteindelijk de 'interface van ons leven'.

Scarlett Johansson

Tegelijkertijd tempert Samsung de hooggespannen verwachtingen: Bixby is een eerste stap op een lange reis. 'We hebben een duidelijke visie over een revolutie op het gebied van de mens-machine-interface, maar het kost tijd om die visie in de praktijk te brengen. Ambitie heeft tijd nodig.' Samsung heeft nog niet gezegd van welke techniek Bixby gebruikmaakt. The Wall Street Journal onthulde vorige maand dathet deels zou gaan om de fundamenten van S Voice. Maar het ligt voor de hand dat de assistent ook zal worden geënt op de techniek van Viv, het kunstmatige intelligentiebedrijf dat Samsung vorig jaar kocht. Pikant detail: de mensen achter Viv waren eerder verantwoordelijk voor Siri van Apple. Waar Siri stopte, moest Viv verder gaan, was hun doel. Techblog Engadget was vorig jaar erg enthousiast over een demo met Viv. De virtuele assistent deed zelfs denken aan die in de film Her, maar dan zonder de zwoele stem van Scarlett Johansson. 

Zo ver zal het in de Samsung Galaxy S8 zeker nog niet gaan, de nieuwe topsmartphone van Samsung. De fabrikant heeft het zelf over een beperkt aantal applicaties dat meteen met Bixby kan communiceren. Het toestel wordt op 29 maart officieel gepresenteerd.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment