Vanaf 1 mei zullen meer mensen een goedkoper toestel kopen, aldus experts. De reden hiervoor is de verplichte BKR-registratie bij de aanschaf van een duurdere smartphone.

Vanaf 1 mei moeten smartphones duurder dan 250 euro worden geregistreerd bij het BKR, mits toestellen in combinatie met een abonnement worden aangeschaft.

Uit een peiling van onderzoeksbureau Telecompaper blijkt dat 1 op de 6 twintigers een duur toestel zoals de Galaxy S8 verruilt voor een goedkoper toestel. Bij de dertigers kiezen zelfs nog meer voor een goedkoper toestel.

Volgens analist Tim Wijkman gaat de BKR-registratie “absoluut impact hebben“. “Wel is nog erg onduidelijk hoe groot het effect gaat zijn.” Telefoonvergelijker Bellen.com verwacht ook dat meer mensen zullen kiezen voor simonly-bundels. Het aantal simonly-bundels groeit sowieso al, maar “wij denken dat de groei door de verplichte BKR-registratie doorzet“.

Vooral jongeren zijn de dupe van de verplichte BKR-registratie. Zij kopen namelijk het vaaks een duur toestel in combinatie met een abonnement, omdat ze een lager inkomen hebben. Van de jongeren onder de 24 neemt maar liefst 85 procent een smartphone bij een abonnement. Bij de 45-plussers is dit slechts een derde.

De verplichte BKR-registratie heeft invloed op de leencapaciteit. Zo kan een huizenkoper die maandelijks 15 euro betaalt voor een smartphone bij een jaarinkomen van 25.000 euro 4.058 euro minder lenen. Bij een duurder toestel zal dit bedrag verder oplopen.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment