WhatsApp is de laatste tijd behoorlijk aan verandering onderhevig. Een tijdje geleden werd de nieuwe WhatsApp Status-functie uitgebracht, waarmee je net zoals in Snapchat zelf verdwijnende foto’s en video’s kunt delen. De oude tekststatus keerde later ook terug, maar er zijn nog veel andere functies onderweg voor WhatsApp. Denk aan de ondersteuning voor rijke notificaties, de mogelijkheid om een bericht in te trekken en om chats vast te zetten.

 

Nieuwe functies in WhatsApp

WhatsApp test met betaversies op zowel iOS, Android als Windows Phone allerlei aankomende functies. Zo nu en dan lekken deze functies uit, waardoor je een goed beeld kunt krijgen wat er allemaal aan zit te komen. In deze round-up bespreken we de belangrijkste nieuwe functies die er binnenkort aan zitten te komen.

Dit artikel verscheen eerder op 16 maart 2017, maar is bijgewerkt met de meest recente nieuwe aankomende functies en daarom opnieuw gepubliceerd.

#1 Vastzetten van chats

Telegram heeft het al, maar binnenkort komt het ook naar WhatsApp. In de nieuwste testversie van WhatsApp voor Android zit een functie om chats vast te zetten. Dit heeft als voordeel dat de chat die vastgezet is, altijd bovenaan staat in je chatoverzicht. Zelfs als er recentere berichten zijn, zal een vastgezet gesprek bovenaan blijven staan. Dit kan vooral van pas komen voor gesprekken die belangrijk zijn of waar je jezelf nog aan wil helpen herinneren. De functie zit nu dus al verstopt in de meest recente Android-beta en werkt voor Android in combinatie met WhatsApp Web en op de desktop. Waarschijnlijk duurt het nog wel eventjes voordat deze functie in de definitieve versie van WhatsApp verwerkt zit.

#2 Rijke notificaties in WhatsApp

Sinds iOS 10 kunnen apps gebruikmaken van rijke notificaties. Het voordeel hiervan is dat je niet alleen rechtstreeks op een melding kunt reageren, maar bijvoorbeeld ook een afbeelding of meer inhoud van een melding kan bekijken. WhatsApp werkt op dit moment wel al met interactieve meldingen, zodat je op een pushbericht kunt reageren, maar binnenkort wordt dit uitgebreid met de nieuwe rijke notificaties. Hierdoor kun je bijvoorbeeld een afbeelding die iemand naar je stuurt, direct bekijken vanuit de melding. Dit heeft als voordeel dat je erop kunt reageren, zonder dat je WhatsApp zelf hoeft te openen. In onderstaande afbeeldingen van de betaversie (afkomstig van @WABetaInfo) is te zien hoe de rijke notificatie er in de praktijk uit komt te zien.

#3 Berichten intrekken

Als je wel eens spijt hebt van een WhatsApp-bericht dat je verstuurd hebt, dan is er goed nieuws. In december spraken we al over de komst van een nieuwe functie waardoor je een verstuurd bericht kunt intrekken. De functie is nog steeds niet aanwezig in de publieke versie van WhatsApp, maar wordt nog wel druk getest. Een exacte planning is dus nog onduidelijk, maar de functie zit er binnenkort in ieder geval wel aan te komen.

#4 Live locatie delen in groepen

In iMessage en de Zoek mijn Vrienden-app kun je voor langere tijd je locatie delen met een contact. Dit is handig, want daardoor kun je elkaar makkelijker vinden als je bijvoorbeeld ergens afgesproken hebt. Ook WhatsApp krijgt zo’n soortgelijke functie, maar dan in groepsgesprekken. In een vroege testversie was het mogelijk om je locatie te delen voor 1, 2 of 5 minuten, of voor onbepaalde tijd. Welke opties WhatsApp je uiteindelijk aan gaat bieden, blijft nog even gissen. De functie lijkt in ieder geval goed van pas te komen als je met een grote groep op een specifieke locatie wil afspreken.

 

#5 Meerdere foto’s in een album versturen

WhatsApp werkt ook aan een functie die het makkelijker maakt om meerdere foto’s tegelijk te versturen. Je kunt nu al tot dertig foto’s tegelijk selecteren en versturen, maar die worden dan wel één voor één in een chat weergegeven. Met de nieuwe albumfunctie worden foto’s gebundeld. Zodra je meer dan vijf foto’s in één keer naar een contact verstuurd, worden deze in een album bij elkaar gezet. Om alle foto’s te bekijken, hoef je alleen maar op het album te tikken. Dankzij de albumfunctie kun je nog steeds veel foto’s tegelijk delen, zonder dat je chat onoverzichtelijk wordt en de foto’s veel ruimte innemen.

 

Reacties mogelijk gemaakt door CComment