Vodafone begint maandag met een publieke test voor bellen over wifi en 4g. De provider kondigde de komst van beide functies eerder dit jaar aan. Gebruikers hebben een recent Samsung-toestel nodig om mee te doen aan de test.

 

Voor de test is een Galaxy S6, S6 Edge, S7, S7 Edge of A5 nodig, die een voor deze test gemaakte update krijgen. Bovendien moeten gebruikers een particulier 4g-abonnement bij Vodafone hebben om mee te doen. Het aantal plekken is bovendien beperkt. In totaal kunnen driehonderd klanten meedoen.

In de test kunnen gebruikers zowel bellen via 4g als via eigen wifi-netwerken. Door gebruik te maken van het eigen wifi-netwerk wil Vodafone slecht bereik binnenshuis bij telefoneren verhelpen. Het signaal gaat vanaf de eigen internetverbinding naar het Vodafone-netwerk om daar het gesprek op te zetten. Bellen via wifi gaat van de reguliere belbundel af.

Bovendien moet het tot stand brengen van een gesprek minder tijd in beslag nemen en is via 4g en wifi hd-voice mogelijk, voor een betere geluidskwaliteit. De functie zal bij release alleen werken binnen Nederland. Via een vpn naar een netwerk in Nederland zal wifi-bellen in het buitenland echter wel werken, zegt de provider. Er is een wifi-verbinding nodig van 25kbit/s, benadrukt de provider. Dat is de bandbreedte die nodig is via het gesprek.

Veel buitenlandse providers bieden de dienst al aan, waarbij de gespreksgegevens over voip via de eigen internetverbinding naar servers van de provider gaat. Concurrent KPN zal bellen via wifi gaan aanbieden vanaf 2017 en komt ook dit jaar met bellen via 4g.

Beide toepassingen werken via de reguliere bel-app van de telefoon en de software beslist wanneer het telefoontje via 2g, 3g, 4g of wifi gaat. Telefoons moeten wel geschikt zijn voor de functie. Consumenten krijgen de functie dit najaar, zegt Vodafone. Dat gebeurt vermoedelijk in oktober. Zakelijke klanten volgen naar verwachting later.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment