Google en smartphone fabrikanten brengen regelmatig updates uit voor het Android besturingssysteem, echter ontvangen lang niet alle smartphones deze updates met allerlei veiligheidsrisico's van dien. Google heeft nu een manier ontwikkeld waarmee alle smartphones makkelijker van updates voorzien kunnen worden.

Updates voor smartphones: door echte smartphone liefhebbers wordt er vaak naar uit gekeken. Doorsnee smartphone gebruikers lijken er niet echt om te malen. Toch zijn updates belangrijk. Updates brengen niet alleen een hogere versie van Android met bijvoorbeeld nieuwe functionaliteit, maar zorgen er ook voor dat kwetsbaarheden worden opgelost.

Tot op heden is het updaten van Android smartphones een lastig en vooral tijdrovend proces. Google brengt als eerste een update uit voor Android, bijvoorbeeld een beveiligingsupdate of een nieuwe versie van Android, waarna eerst chip- en processorfabrikanten software moeten ontwikkelen die de update aankunnen om vervolgens fabrikanten in de gelegenheid te stellen de update te gaan gebruiken. Tot slot moeten de updates ook nog getest worden door alle mobiele providers. Hierdoor kan het momenteel een half jaar tot een jaar duren voordat updates beschikbaar komen.

De ervaring leert daarbij dat momenteel vooral duurdere smartphones updates ontvangen. Goedkopere smartphones ontvangen zelden of nooit een update.

 

Oplossing voor het update probleem

Google heeft aangekondigd dat het bedrijf een oplossing voor dit probleem heeft ontwikkeld. In de komende nieuwe Android versie, momenteel aangeduidt met de naam 'Android O'. heeft Google het mogelijk gemaakt om updates aan te gaan bieden die niet langer eerst langs chip- en processor fabrikanten hoeven te gaan. Hierdoor kunnen fabrikanten van smartphones direct aan de slag met updates en verkort dit de termijn waarbinnen updates uitgebracht kunnen worden. Uiteindelijk is het de bedoeling van Google dat alle toekomstige nieuwe smartphones - dus ook goedkopere smartphones - die vanuit de doos draaien op Android O gemakkelijk en gedurende een langere tijd van updates voorzien zullen gaan worden.

De maatregel zal er mogelijk ook aan bijdragen dat de zogenaamde 'fragmentatie' gaat afnemen. Op dit moment zijn er wereldwijd miljarden Android smartphones in gebruik en er is veel verschil tussen de Android versies waarop deze toestellen draaien. Er zijn momenteel zelfs nog steeds miljoenen Android smartphones in gebruik die draaien op Anroid 2.3 Gingerbread, een Android versie die al zes jaar oud is. Dit brengt zowel voor Google als voor app ontwikkelaars veel problemen met zich mee. Google moet ervoor zorgen dat al deze toestellen blijven werken en app ontwikkelaars moeten bij de ontwikkeling van apps rekening houden met zoveel mogelijk oudere toestellen die bepaalde ondersteuningen missen.

Meer details tijdens I/O Conference

De nieuwe manier van updates uitbrengen wordt binnen Google ontwikkeld onder de werknaam 'Project Trebble'. Meer details hierover gaat Google tijdens haar aankomende I/O Conference bekend maken. Het I/O Conference opent aanstaande woensdag haar deuren in San Francisco.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment