Samsung introduceerde op 29 maart de nieuwe Galaxy S8 en S8+ smartphones. Volgens Samsung 

smartphones stoppen’. Dus vroeg Connexie een testtoestel aan om zelf te ondervinden hoe goed de Samsung S8 nu werkelijk is. Op de redactie zijn al heel veel toestellen getest, maar nog nooit waren de Connexie-testers in eerste instantie sprakeloos van de S8. Na te zijn bijgekomen kwamen zij al snel tot de conclusie dat de Samsung S8 met voorsprong het beste door hen geteste toestel ooit is.

samsung galaxy s8

Design en uitvoering
Wellicht het meest opvallende aan de nieuwe Samsung S8 is het scherm, dat aan beide zijde netjes is afgerond. Wat het meest in het oog springt, is het bijna ontbreken van de randen rondom het scherm. Maar liefst 83,6 procent van de voorkant van de S8 is scherm. Bij de voorganger, de Samsung S7, was dit nog 72 procent. Ook valt de extreme helderheid, het contrast en de kleurechtheid van het gebruikte beeldscherm op. De S8 is één van de eerste toestellen, die in ons land te koop zijn, met de zeer hoge schermresolutie van 2.960 x 1.440 pixels. En dat merk je als gebruiker meteen. De S8 heeft aan de onderkant van het scherm geen fysieke toetsen meer, maar drie softwarematige navigatieknoppen. De bediening voldoet prima en de gebruiker merkt niets van deze verandering want de home-knop bijvoorbeeld zit nog steeds op dezelfde plaats. Alleen esthetisch is het natuurlijk een vooruitgang.

Ondanks het feit dat het toestel met 155 gram best wel zwaar is, ligt de S8 erg lekker in de hand en is deze eenvoudig met één hand te bedienen. Het toestel heeft een glazen achterkant dat extra beschermd wordt door Gorilla Glass 5. Met gemak overleeft de S8 een val en is ook nog eens bestand tegen krassen. Door de waterdichte behuizing is de S8 daarnaast ook niet bang voor vocht. Hoewel tegenwoordig vaak standaard bij highend smartphones, blijft het een prettige extra functionaliteit.
Door het ontbreken van de fysieke home-knop kon Samsung de vingerdruksensor naar de achterkant van het toestel verhuizen. Eigenlijk de plek waar de scanner behoort te zitten. De kwaliteit van deze sensor is prima en ontgrendelt het toestel ultrasnel. Voor de ontgrendeling van de S8 kan de gebruiker, naast een patroon, pincode en vingerafdruk, nu ook kiezen voor gezichtsherkenning. En hoera: ook deze optie werkt feilloos en daarnaast ook nog eens lekker snel op de S8.

Hardware
Het kloppend hart van de door ons geteste Samsung S8 is de door het bedrijf zelf ontwikkelde Exynos octa-core 2,3GHz-processor, ondersteund met maar liefst 4GB intern geheugen. In een door Connexie uitgevoerde Antutu benchmarktest scoorde de Galaxy S8 173.900 punten. Het toestel is hiermee de snelste smartphone die ooit door Connexie is getest. Samsung heeft de S8 standaard uitgerust met 64GB externe opslag, dat met sd-kaartjes verder is uit te breiden tot 256GB. Dus minimale kans dat een gebruiker te weinig geheugen heeft om foto’s en video’s op te slaan.

Samsung heeft recent audiofabrikant Harman overgenomen. Het eerste resultaat van de overname is nu al merkbaar. Bij de S8 en S8+ worden standaard oortjes van AKG, een submerk van Harman, meegeleverd. Connexie is bijzonder onder de indruk van de kwaliteit van deze earphones. Niet alleen is de pasvorm excellent, maar ook de geluidskwaliteit en vooral de het onderdrukken van achtergrondgeluid valt op. Overigens kiest Samsung ervoor om de S8 nog gewoon met een hoofdtelefoonaansluiting uit te rusten. En dat is wel zo praktisch.

Ieder detail telt. Zo levert Samsung naast een usb-lader en natuurlijk een usb c-kabel ook een adapter van mini-usb naar usb-c en een OTG-dongle mee. En dat is bijzonder handig. De S8 heeft een 3.000 mAh niet-verwisselbare batterij, die relatief lang meegaat. Maar ook de S8 moet iedere dag minimaal een keer aan de lader liggen. Fijn is dan wel dat door de ‘adaptive fast charging’-technologie de telefoon razendsnel weer klaar is voor het gebruik.

Camera
Samsung kiest ervoor om hoofdcamera van de S8 met één sensor uit te rusten. Overigens heeft ook Samsung nu al toestellen aangekondigd met een duo-camera. Zoals altijd bij de premium Samsung-telefoons voldoet ook de camera van de S8 eigenlijk aan alle wensen. De 12-megapixels zijn ruim voldoende om hoge resolutie foto’s en video’s te maken. De camera-app in Android 7.0 is nog verder verbeterd en heeft meer functionaliteit gekregen waarop menig professionele fotograaf jaloers op is. Het maken van panoramafoto’s is kinderlijk eenvoudig en auto HDR verbetert op de achtergrond de stabiliteit.

De camera aan de voorkant, vooral voor het maken van selfies en videoconferencing, voldoet met 8-MP prima. Hoewel er aan de voorkant geen led-flitser aanwezig is, is het binnen maken van foto’s met dit toestel geen enkel probleem.

Conclusie
Goedkoop is de gloednieuwe Samsung Galaxy S8 zeker niet. De door ons geteste Galaxy S8 ‘midnight black’ gaat in de winkel 799 euro kosten. Maar voor dat geld krijg je dan wel de snelste Android smartphone, die op dit moment in ons land te koop is, met zonder twijfel verreweg het beste scherm ooit. Tel daar de vele extra functies van de S8, het schitterende ontwerp en de meer dan uitstekende camera bij op. Veel beter kan het echt niet worden. En dat is veel waard.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment