Er zijn sinds juni weer banken gehackt volgens betaaloperator SWIFT.
 

Dat blijkt uit een brief die SWIFT naar banken heeft verstuurd, die in handen is van Reuters. Het betaalplatform schrijft over meerdere hackaanvallen sinds de laatst gemelde aanval in juni. Sommige van deze aanvallen zouden succesvol zijn geweest.

 

SWIFT wil banken met de brief waarschuwen dat ze hun beveiliging moeten updaten. "De bankomgeving van klanten is binnengedrongen, waarna er pogingen zijn gedaan om frauduleuze betaalinstructires te verzenden", aldus de brief. "Het gevaar is blijvend, past zich aan en zit complex in elkaar."

SWIFT is een betaaloperator gebruikt door banken. In februari 2016 werd een bank in Bangladesh via dit systeem gehackt, waardoor de internetcriminelen 81 miljoen euro wisten te stelen. 

Sinds de aanval in februari waarschuwde SWIFT in juni voor andere hackaanvallen. In de brief wordt gesproken over nieuwe aanvallen, die tussen juni en september plaatsvonden. 

Geld gestolen

Volgens de betaaloperator is er bij nieuwe hackaanvallen wederom geld gestolen, maar het is onduidelijk om wat voor bedragen het gaat. Het is tevens niet bekend hoeveel van de aanvallen precies succesvol waren.

De banken waarbij de aanval succesvol was, zouden kwetsbaarheden in hun lokale netwerken hebben. Hierdoor was het volgens SWIFT makkelijk om de netwerken van de banken binnen te dringen tijdens een hack.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment