De Europese Commissie wil het lokale autoriteiten makkelijker maken om data bij techbedrijven in andere landen op te vragen.
Dat stelt Eurocommissaris van Justitie Vera Jourova tegenover Reuters.De Europese Commissie zal daarover drie mogelijke scenario's presenteren die uiteindelijk moeten leiden tot een concreet wetsvoorstel.

In het eerste scenario mag de nationale politie van een land een direct verzoek indienen bij een techbedrijf in een ander land, bijvoorbeeld een telecomprovider. Hierdoor hoeven de lokale autoriteiten van dit andere land niet eerst ingeschakeld te worden.

Het techbedrijf in kwestie hoeft echter niet op dit verzoek in te gaan. Het tweede scenario is gelijk aan het eerste, behalve dat het techbedrijven zou verplichten de opgevraagde data te overhandigen. 

Derde scenario

In het derde scenario zouden lokale autoriteiten de gewenste data zelf kunnen opvragen en downloaden, zonder tussenkomst van het techbedrijf. Volgens Jourova zouden er dan wel extra veiligheidsmaatregelen genomen moeten worden om ervoor te zorgen dat data niet zomaar kan worden bekeken. 

Bovendien stelt de Eurocommissaris dat zij het liefst wil dat de voorgestelde maatregelen enkel in uitzonderlijke gevallen worden ingezet, bijvoorbeeld in politieonderzoek naar een terroristische aanslag.

Om wat voor soort data het gaat en welke techbedrijven precies onder de nieuwe regelgeving zouden vallen, is nog niet duidelijk. Daarover wordt deze donderdag vergaderd. Het wetsvoorstel zou vervolgens eind dit jaar of begin volgend jaar worden gepresenteerd.

 

Reacties mogelijk gemaakt door CComment