Maak jij gebruik van een slimme speaker met de Google Assistent? Dan kun je aan de slag met twee nieuwe Google Assistent stemmen van respectievelijk een man en vrouw. Een bestaande mannenstem moet door verbeteringen bovendien natuurlijker klinken.

 

Zo klinken de verbeterde en nieuwe Google Assistent stemmen

De Nederlandstalige Google Assistent had tot dusver twee stemmen: een mannelijke en een vrouwelijke. Daar komen er nu twee bij, opnieuw een mannen- en een vrouwenstem. De stemmen klinken anders dan hun voorgangers. Ze komen menselijker over omdat ze rustiger praten, meer intonatie hebben en beter klemtonen uitspreken.

Naast de introductie van nieuwe stemmen heeft Google ook andere verbeteringen doorgevoerd. De eerste mannelijke stem maakt nu gebruik van Wavenet-technologie, waardoor de uitspraak natuurlijker moet klinken. Wavenet werd in 2014 overgenomen door Google. De verbeterde spraaktechniek kwam eerder al beschikbaar voor de Engelstalige Google Assistent.

google assistent

Ben je benieuwd hoe de nieuwe en verbeterde stemmen klinken? Beluister ze hieronder via de SoundCloud-widget. Als eerste hoor je de oude mannelijke stem, gevolgd door de nieuwe. Daarna komt de oude vrouwelijke stem en tenslotte de nieuwe.

Wijzig de Assistent-stem

In de Google Assistent-app kun je de standaardtaal van de spraakassistent instellen. De Nederlandse handleiding staat al online, maar Android Planet ziet de optie nog niet in de Assistent-app. Vermoedelijk wordt de app snel geüpdatet, zodat je indien gewenst van stem kunt wisselen. Ben je benieuwd of dat al kan? Volg dan onderstaande stappen op je Android-toestel;

  1. Houd de thuisknop van je smartphone of tablet ingedrukt of zeg ‘Oké Google’;
  2. Druk op het kompas-icoontje. Zie je die niet, druk dan op het kaart-icoontje links, gevolgd door het kompas;
  3. Klik je profielfoto of initiaal aan;
  4. Druk op ‘Instellingen’ en ‘Assistent’

Nu komt volgens Google de optie ‘Assistent-stem’ in beeld. Als je dit nog niet ziet, moet je nog even geduld hebben.

Google Assistent

Gebruik je de Google Assistent op je Google HomeGoogle Home Mini of Google Nest Hub? Dan kun je met onderstaand stappenplan ook een nieuwe stem instellen;

  1. Open de Google Home-app op je smartphone of tablet;
  2. Veeg naar beneden en klik op je account-icoontje;
  3. Druk op ‘Instellingen’ en ‘Assistent’

Staat er nu ‘Assistent-stem’, dan kun je een stem kiezen. Anders zit er niets anders op dan nog even te wachten.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment