De Nederlandse luchthaven Schiphol is een pilot begonnen waarbij twee zelfrijdende rolstoelen worden getest. Een gebruiker met een verminderde mobiliteit kan de gate invoeren op een servicescherm en vervolgens moet de rolstoel zelfstandig zijn weg vinden. Er zijn sensoren om mensen te ontwijken.

 

Schiphol

Na de securitycontrole hebben mensen met een verminderde mobiliteit de keuze: ze kunnen zich door een menselijke assistent naar de gate laten brengen, maar dat kan ook door plaats te nemen in de rolstoel. Op de rolstoel is een scherm bevestigd waar het gatenummer kan worden geselecteerd, waarna de rolstoel een vaste, ingeprogrammeerde route volgt. Er is nog een medewerker aanwezig voor het laatste stukje van arriveren bij de gate tot belanden in de vliegtuigstoel. Volgens Schiphol ondersteunen de rolstoelen de huidige passagiersassistenten, zodat zij efficiënter kunnen worden ingezet.

Zodra de reiziger is aangekomen en de rolstoel verlaat, rijdt de lege rolstoel terug naar het beginstation. Om te voorkomen dat de rolstoel tegen andere reizigers botst, is deze uitgerust met meerdere camera's die personen kunnen detecteren. Mensen die voor de rolstoel lopen, worden gedetecteerd, waarna de rolstoel afremt, stopt en een Engelstalige oproep doet om opzij te gaan. Volgens Schiphol zijn er sensoren die naast de reizigers ook rekening houden met obstakels en de ruimte om de rolstoel heen. De rolstoelen zijn uitgerust met technologie van WHILL Autonomous Mobility.

De pilot loopt deze week en is momenteel beperkt tot een specifiek gebied. Als Schiphol oordeelt dat de pilot succesvol is verlopen, zal het gebied worden uitgebreid. Vervolgens zal de luchthaven kijken hoe dit in de toekomst verder wordt gefaciliteerd. Het is dus nog onzeker of de zelfrijdende rolstoelen daadwerkelijk onderdeel van de dienstverlening worden. Dergelijke rolstoelen worden bijvoorbeeld al ingezet op het Tokio International Airport.

 

Ben beneuwd wat je van deze optie vind op Schiphol. Reactie kan je altijd onder dit artikel zetten. Vind hier nog andere artikelen over Schiphol

Reacties mogelijk gemaakt door CComment