Google gaat eind juni van start met het beschikbaar maken van de sms-opvolger in het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk. Deze opvolger is gebaseerd op RCS dat ervoor zorgt dat het de berichten veel meer lijken op de berichten in WhatsApp of Telegram.

RCS is de opvolger van sms

RCS staat voor rich communication services is een universeel profiel dat is ontwikkeld door verschillende providers over de hele wereld. Een oude sms laat je tekst of een afbeelding (mms) versturen. Sms-berichten die worden verstuurd met RCS lijken veel meer op de berichten die worden verstuurd met berichtendiensten als WhatsApp. Je kan namelijk onder meer foto's sturen, groepsgesprekken houden en zien wanneer iemand typt.

Google heeft vorig jaar zijn Chat-dienst gelanceerd dat eigenlijk hetzelfde is als RCS alleen makkelijker uit te spreken. In eerste instantie wilde het bedrijf wachten op de providers om hun interpretatie van RCS uit te rollen, maar dat gebeurde in veel gevallen niet of nauwelijks. Daarom neemt Google nu zelf het initiatief om zelf RCS uit te rollen.

Voor- en nadelen RCS

Er is een groot voordeel met RCS, want de berichten worden naar een telefoonnummer gestuurd en niet naar een bepaalde app. Hierdoor is het niet nodig om een aparte app zoals WhatsApp, Allo of Messenger te installeren. Op deze manier kan een heel grote groep bereiken (Android draait op 75% van alle telefoons) en eindelijk zijn droom van een succesvol berichtenplatform realiseren. Met aparte apps als Allo is dat nooit gelukt.

RCS heeft ook een groot nadeel, want de berichten zijn nog niet compleet voorzien van end-to-end-encryptie waardoor providers de berichten kunnen inzien en overhandigen aan een overheid zodra deze dat van ze verlangt. Technisch gezien zou Google zelf de  berichten kunnen versleutelen, maar dan moet het eerst goedkeuring krijgen van de GSMA. Dat is de organisatie die over de standaard waakt. Google zou ook veel tegenstand van overheden te verduren krijgen. 

Google

Google

De Google Berichten-app van Google ondersteunt RCS of Chat al geruime tijd en Google wil zo snel mogelijk dat iedereen met een Android-smartphone gebruik kunnen maken van RCS. Daarvoor is het bedrijf in 2017 een samenwerking gestart met tientallen verschillende Amerikaanse telecomproviders en vorig jaar werd bekend dat Huawei en Samsung hun toestellen standaard zouden uitrusten met de Berichten-app. Het is ook mogelijk voor fabrikanten om hun eigen sms-app geschikt te maken voor deze techniek.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment