De automatische registerback-upfunctie van Windows 10 staat sinds versie 1803 standaard uit om opslagruimte te besparen. Dat schrijft Microsoft in een ondersteuningsbericht. Gebruikers kunnen de functie nog wel zelf inschakelen.

Microsoft

Met de registerback-ups kunnen gebruikers een oudere versie van het register terughalen, wanneer het register corrupt raakt. Afgelopen oktober merkte Ghacks echter op dat de functie niet meer werkte. De site dacht toen dat het om een bug ging, waarbij de RegBack-folder leeg bleef, ook al zei Task Scheduler dat het succesvol een back-up had uitgevoerd.

Nu zegt Microsoft in een ondersteuningsbericht dat het hier niet om een bug gaat, maar dat het werkt zoals het hoort. Sinds versie 1803, die in april vorig jaar uitkwam, maakt Windows 10 niet langer vanzelf back-ups van het register naar de RegBack-folder. Wanneer gebruikers naar de map navigeren zien zij volgens Microsoft wel back-upbestanden staan. Deze hebben echter allemaal een grootte van 0KB. Microsoft benadrukt dat dit zo hoort en dat het bedrijf dit heeft gedaan om de opslagruimte die Windows inneemt te verkleinen.

Gebruikers kunnen volgens Microsoft de functie zelf wel weer inschakelen. Daarvoor moeten zij door middel van de Registry Editor naar HLKM\System\CurrentControlSet\Control\Session Manager\Configuration Manager navigeren. Hier moeten gebruikers een nieuwe DWORD (32-bit) Value aanmaken, deze EnablePeriodicBackup noemen en een waarde van 1 meegeven. Na het herstarten van de computer zouden de registerback-ups weer aangemaakt moeten worden.

Waarom Microsoft pas meer dan een jaar na het uitschakelen van de functie de reden van het uitschakelen bekendmaakt, is niet duidelijk. Gebruikers die met een corrupt register te maken krijgen en door dit besluit van Microsoft geen back-up meer hebben, worden aangeraden een system restore pointte gebruiken.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment