YouTube is zijn regel dat het geen video's met 'instructies voor hacken en phishing' toelaat op zijn platform aan het handhaven. Dat bleek toen de dienst per ongeluk een educatieve video van 'white hat'-beveiligingsexperts weigerde.

Youtube

Kody Kinzie van YouTube-kanaal Cyber Weapons Lab meldde dat hij een waarschuwing van YouTube kreeg toen hij een video over het afsteken van vuurwerk via wifi wilde uploaden. Dat uploaden kon niet en Kinzie werd verwezen naar de regel dat YouTube 'instructies voor hacken en phishing: tonen hoe gebruikers beveiligde computersystemen kunnen omzeilen' verbant van zijn platform.

Cyber Weapons Lab publiceert video's over pentesting en hacking voor white hats, hackers die hun vaardigheden legaal en voor het goede doel inzetten. Tegenover The Verge meldt YouTube dat het de video's van het kanaal per ongeluk als strijdig met zijn regels heeft aangemerkt en dat deze weer toegestaan zijn, maar critici wijzen erop dat de regel makkelijk tot het weren van educatieve video's over beveiliging kan leiden en kwaadaardig hacken zo juist in de hand kan werken.

YouTube blijkt ook al in 2017 en 2018 legitieme video's met instructies over hacking verbannen te hebben. Portswigger berichtte daar vorig jaar over. De regel staat echter expliciet in de richtlijnen van het videoplatform sinds februari, toen YouTube aankondigde zijn three strikes-beleid en richtlijnen transparanter en eenvoudiger te maken.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment