De gemeente Utrecht heeft foto's van auto's, inzittenden en kentekens gelekt via een tablet in een parkeergarage aan het Jaarbeursplein. De afbeeldingen waren voor iedereen met fysieke toegang tot de slecht beveiligde tablet in te zien, meldt RTV Utrecht.

Tablet

De tablet is bedoeld voor parkeerders, die door het invullen van hun kenteken eenvoudig hun auto terug moeten kunnen vinden. Op die manier waren foto's van alle geparkeerde auto's te vinden. Ook konden bezoekers relatief eenvoudig bij de instellingen en andere functies van de tablet komen.

In de parkeergarage wordt bovendien niet aangegeven dat bestuurders op de foto kunnen worden gezet, constateert RTV Utrecht. Kentekens en herkenbare foto's van mensen vallen onder persoonsgegevens. De gegevens moeten daarom voldoen aan de privacywetgeving, die onder meer stelt dat gebruikers op de hoogte moeten worden gebracht van verwerking en dat gegevens goed beveiligd moeten worden.

 

Een woordvoerder van de gemeente zegt tegen RTV Utrecht dat de foto's van de tablet worden verwijderd zodra de auto de garage uit rijdt. De tablet wordt uitgeschakeld terwijl de gemeente zoekt naar een oplossing voor het feit dat op de foto's personen zichtbaar zijn.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment