Apple gaat wereldwijd stoppen met het meeluisteren van Siri-gesprekken. Eerder kondigde Google al aan tijdelijk te stoppen met meeluisteren in de EU. Apple gaat echter nog een stap verder, door het programma om spraakopdrachten via externe partijen te laten uitschrijven, helemaal te stoppen.

Apple

Apple zou via inhuurkrachten ook Siri-opnames in Nederland hebben beluisterd, zo heeft het bedrijf toegegeven. Medewerkers van het Ierse bedrijf GlobeTech zouden hebben meegeluisterd bij Siri-opdrachten, zonder dat Apple dit aan gebruikers duidelijk maakt. Dat blijkt uit verklaringen van een Nederlandse klokkenluider. Apple heeft vrijdagochtend laten weten dat het wereldwijd stopt met het beluisteren van Siri-fragmenten. Google maakte een dag eerder al bekend voorlopig te zullen stoppen met meeluisteren via Google Assistent in de EU, voor een periode van drie maanden.

 


De fragmenten die worden beluisterd zijn spraakopdrachten die na ‘Hé Siri’ of na het drukken op de Siri-knop worden ingesproken, zo ontdekte The Guardian eerder. Medewerkers kregen in sommige gevallen ook flarden van normale gesprekken te horen. Dat zegt een Nederlandse voormalig werknemer van GlobeTech, die een paar jaar geleden Siri-fragmenten beluisterde en moest controleren of de uitgeschreven tekst klopte.

Twintig Nederlandse medewerkers

De klokkenluider werkte samen met tientallen GlobeTech-medewerkers dagelijks aan duizenden fragmenten. Deze persoon werkte in een internationale groep, waaronder zo’n twintig Nederlanders. De fragmenten zouden enkele seconden tot maximaal zo’n veertig seconden lang zijn. Op een MacBook kon de medewerker geluidsfragmenten afspelen en terugspoelen, waarna het de bedoeling was om de uitgeschreven audio-opname indien nodig te verbeteren. Soms klopte de uitgeschreven tekst, maar soms ook helemaal niet. Deze persoon verwerkte vierhonderd fragmenten per dag en moest daarbij ook regelmatig terugspoelen om een gesprek beter te verstaan.

Apple’s reactie
Apple heeft laten weten dat het om “een klein deel” van de Siri-verzoeken gaat, die worden geanalyseerd om de spraakherkenning te verbeteren. Volgens Apple worden de verzoeken niet gekoppeld aan het ID van de gebruiker en gaat het om minder dan 1 procent van het totale Siri-gebruik. Maar omdat er miljoenen Siri-opdrachten per dag worden uitgevoerd, gaat het opgeteld toch al snel om tienduizenden fragmenten. Als de uitlatingen van de Nederlandse klokkenluider kloppen dan zou het alleen al voor Nederland gaan om 20 x 400 fragmenten per dag.

Apple

Apple geeft binnenkort keuze om mee te doen
Veel van die audio-opnames zijn gemaakt terwijl gebruikers er niet van bewust waren dat Apple aan het meeluisteren was. Bijvoorbeeld op momenten dat Siri dacht het activeringswoord ‘Hé Siri’ te horen. Het gaat dan om willekeurige privégesprekken.

Apple heeft in een verklaring aangegeven dat je in de toekomst kunt kiezen of je wil meedoen aan het verbeteren van Siri. Je kunt daarbij aangeven of je wil dat Siri-fragmenten worden vastgelegd en door een of een externe partij worden beluisterd en geanalyseerd. In een toekomstige software-update belooft Apple een schakelaar hiervoor toe te voegen. Het is nog maar de vraag hoeveel mensen na alle ophef geneigd zijn om de schakelaar aan te zetten.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment