Pc-distributeurs blijven conservatief in het afnemen van pc’s voor consumenten, terwijl het nakende einde van de ondersteuningstermijn voor Windows 7 de verkoop van zakelijke computers een duwtje in de rug geeft.

 

Windows 7

Dat blijkt uit cijfers van marktanalysebureau Context voor de start van het derde kwartaal van 2019. Het aantal verscheepte pc’s naar Europese distributeurs in negen landen, waaronder Nederland, groeide in juli met 8 procent jaar op jaar.

Een lichte daling van 2 procent in het aantal geleverde consumenten-pc’s werd ruimschoots goedgemaakt door een groei van 15 procent op de zakelijke markt. In Nederland was sprake van een daling van 0,1 procent op de consumentenmarkt, terwijl distributeurs 19,1 procent meer zakelijke pc’s aankochten ten opzichte van een jaar geleden. Voor de Belgische markt werden geen cijfers gemeten.

“De verwachting is dat de commerciële vraag in de tweede helft van 2019 sterk zal blijven, naarmate de migratie naar Windows 10 doorgaat”, zegt Marie-Christine Pygott, senior analist bij Context. Daarnaast verwacht ze in de komende maanden ook een tijdelijke groei voor de consumentenmarkt, onder invloed van terug-naar-school-promoties en Black Friday, maar die blijft beperkt.

Windows 7

Het laatste anderhalf jaar zijn bedrijven volop hun computerparken aan het vernieuwen, ter voorbereiding op het einde van de ondersteuningstermijn van Windows 7. Vanaf 14 januari 2020 reikt Microsoft niet langer gratis security- en stabiliteitsupdates uit voor het tien jaar oude besturingssysteem, en moeten Windows 7-systemen worden vervangen of geüpgraded.

Dat blijkt een werk van lange adem, al zit de overstap recent in een stroomversnelling. Volgens cijfers van NetMarketShare draaiden begin augustus wereldwijd nog 31,8 procent van de pc’s op Windows 7, tegenover 48,9 procent op Windows 10.

De statistieken van Context kijken alleen naar de pc-verkoop aan distributeurs. Cijfers voor de directe verkoop door pc-fabrikanten aan retailers en eindklanten werden niet opgenomen in de analyse.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment