Microsoft liet eerder dit jaar weten af te stappen van EdgeHTML voor zijn eigen browser. Op Android gebruikte het al langer Chromium als basis voor zijn browser, nu dus ook voor Edge op Windows 10 – daarbij krijgt het een nieuw logo om Internet Explorer vaarwel te zeggen.

 

Microsoft Edge

Microsoft Edge verscheen in 2015 als de regelrechte tegenhanger van Internet Explorer. De browser stond bekend als het ‘zorgenkindje’ van Microsoft. Omdat de browser jarenlang dezelfde code heeft gebruikt, was het op het laatst steeds moeilijker om beveiligingslekken te dichten. Daarnaast was de browser enorm traag in vergelijking met Google Chrome, de belangrijkste concurrent van Edge. Dat zou Microsoft wel eens oplossen met EdgeHTML, zo opperde de softwaregigant in 2015. Of ze ‘spijt’ hebben van de zet is onbekend, maar ook Edge moet eraan geloven: Chromium is nu de beste basis.

Microsoft Edge

Het nieuwe Microsoft Edge-logo, doet denken aan het nieuwe Firefox-logo

In 2019 is de softwaregigant ook overstag gegaan, het heeft ervoor gekozen om Internet Explorer nu volledig achter te laten. Het bedrijf test al voor een lange tijd zijn Chromium browser voor Windows. Vanaf de aanstaande versie van Windows, zal Edge gebaseerd op Chromium standaard meegeleverd worden. Voor Microsoft is het verhaal daarmee nog niet afgesloten het oude logo zou te veel aan de vergane browser doen denken, vandaar dat het nu een nieuw logo heeft aangekondigd. Het gaat om een logo voor de desktop- en mobiele versie, al moet het logo nog op de Android-versie verschijnen.

Office-logo's

Het logo doet, opvallend genoeg, denken aan het ontwerp van Firefox. Ondanks dat de vorm van het logo natuurlijk is vormgegeven tot een ‘e’ van Edge, in plaats van de vos van Firefox, is de gradiënt in het logo van Microsoft wel zeer vergelijkbaar met het Firefox-logo. Wat ook direct opvalt, is dat het logo niet in lijn valt met eerdere vernieuwingen van Office-logo's – daarbij werd er juist gekozen om meer diepte in de ontwerpen te verkrijgen. Wat vinden jullie van het logo? Voelt het logo beter dan het oude Internet Explorer-geïnspireerde logo? Laat het weten in de reacties, onderaan dit bericht.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment