KPN houdt ondanks forse tegenstand vast aan het opheffen van XS4ALL. Toch blijven de reclamespotjes voor de internetprovider maar langskomen. Waarom eigenlijk?


KPN

KPN

Begin dit jaar maakte KPN - dat al jaren eigenaar is van XS4ALL, bekend dat onder meer het merk XS4ALL geschrapt wordt. De klanten van de provider worden vanaf volgend jaar ondergebracht bij de provider van KPN zelf.

Weerstand mag niet baten

Het besluit leidde tot een hoop protest. Klanten en werknemers van XS4ALL zetten een actie op voor behoud van het merk. 55.000 mensen tekenden een petitie met die strekking. De ondernemingsraad van de provider ging intern de strijd aan met KPN en stapte uiteindelijk zelfs naar de rechter.

Vooralsnog mag het allemaal niet baten. KPN houdt voet bij stuk en blijft bij zijn besluit om de provider op te heffen. Dat maakt het des te opvallender dat er op de radio nog altijd met regelmaat spots te horen zijn voor XS4ALL. Waarom zou KPN reclame maken voor een merk dat over een jaar niet meer bestaat?

Zelfstandig dochterbedrijf

Een woordvoerder van KPN wijst erop dat XS4ALL op dit moment nog een zelfstandig dochterbedrijf is, dat zijn eigen marketing regelt. "Zolang dat zo is, kunnen ze ervoor kiezen om reclame te blijven maken."

De zegsman erkent dat het voor de buitenwereld tegenstrijdig kan overkomen dat er via radiospots klanten worden geworven voor XS4ALL, terwijl die klanten over een jaar ondergebracht zullen worden bij KPN. "Als we de merken gaan integreren, dan zal deze marketing stopgezet worden. Maar nu zitten we nog in een overgangsfase."

Zijn collega-woordvoerder van XS4ALL benadrukt dat de provider nog een jaar bestaat. "Dat is best een lange tijd. Voorlopig gaan we gewoon door en functioneren we als een normaal bedrijf. Daar hoort ook marketing bij."

Hij benadrukt dat de reclames niets hebben te maken met de wens om toch zelfstandig te blijven. "We hebben afgesproken dat de unieke features van XS4ALL zullen worden overgebracht naar KPN. Dus klanten die nu naar ons overstappen, zullen straks geen verschil merken als ze bij KPN worden ondergebracht."

Freedom Internet

Ondertussen lijkt XS4ALL er een concurrent bij te krijgen: Freedom Internet. Dat werd deze week opvallend genoeg gelanceerd door het actiecomité dat XS4ALL wilde behouden.

Mensen kunnen al lid worden van de provider en een e-mailadres krijgen. Deze 'founding members' krijgen dan de garantie dat ze als eerste een internetverbinding krijgen van de provider, zodra die daadwerkelijk beschikbaar is.

De woordvoerder van XS4ALL maakt zich vooralsnog geen zorgen. "Qua ideeën over internet, is het misschien een concurrent. Maar op dit moment leveren ze nog geen internet en wij wel."

Reacties mogelijk gemaakt door CComment