Google wil je helpen je smartphone weg te leggen met een papieren variant: de Paper Phone. Een bizar idee, natuurlijk. Of heeft zo'n telefoon uit de printer daadwerkelijk een functie?

Google

Google

De bouwers van apps en telefoons zijn goed in hun werk. Zo goed, dat ze zich zorgen beginnen te maken over mensen die de lokroep van het trillende apparaat niet kunnen weerstaan, of die uren doelloos in het rond swipen.

Niet voor niets houden veel hedendaagse telefoons inmiddels bij hoe lang je welke apps gebruikt. Je kunt zelfs een maximumtijd per dag instellen die je met een app mag besteden (zoek onder ‘instellingen’ een kopje in de trant van ‘digitaal welzijn en ouderlijk toezicht’).

Dezelfde zorg bracht Google ertoe zes ‘experimentele apps’ uit te brengen, die ons digitale welzijn moeten verbeteren. Zoals Post Box, die zorgt dat notificaties alleen op vooraf ingestelde tijdstippen doorkomen, zodat je niet door elk los berichtje afgeleid raakt.

Met afstand de experimenteelste app van het stel is Paper Phone. Precies: een papieren telefoon. Je stelt hem zelf samen, print ‘m uit op A4 en vouwt hem tot een soort boekje.

Gimmick 

Je vinkt aan welke contactgegevens je nodig denkt te hebben en kunt een foto of screenshot selecteren (bijvoorbeeld een boodschappenlijstje). Ook kun je agenda-afspraken en het weerbericht van de dag afdrukken. Er is, net als op een echte telefoon, zelfs ruimte voor een spelletje, zoals een sudoku. Zo heb je alles wat je op een telefoonvrije dag nodig hebt, gewoon bij de hand, is de gedachte.

Google

Een pure gimmick? Op zich is het idee zo bizar nog niet. Als je dan toch serieus een dag je smartphone aan de kant wilt leggen, kan het best nuttig zijn als een app op een rij zet welke informatie je bij de hand moet hebben. En deze vervolgens in een soort adres- en notitieboekje voor een dag afdrukt. 

Helaas is Paper Phone te onafgewerkt. Zo zijn de routebeschrijvingen via Maps vage, zwart-witkaarten met een grijze streep waarop straatnamen onzichtbaar zijn, waardoor ze hoogstens bruikbaar zijn voor een korte wandeling.

Google

Bovendien is de hoeveelheid mogelijkheden beperkt. Waarom niet de keuze om de agenda voor de week uit te printen, eventueel met een selectie aan afspraken? Of de mogelijkheid om bij contacten ook adresgegevens af te drukken? Wie weet pakt een andere ontwikkelaar het idee op om het te verbeteren. Google heeft de programmeercode van zijn zes experimenten vrijgegeven met precies dat idee.

Dan nog is een papieren telefoon een toevoeging voor een beperkte groep gebruikers. Nuttiger is dan de app Desert Island, uit dezelfde serie van Google. Die laat je zeven apps kiezen en zet deze onder elkaar op het startscherm. Uiteraard blijft de rest van de apps bereikbaar, je moet alleen naar een apart scherm klikken om ze tegen te komen. Dat vermindert absoluut de verleiding om Snapchat of YouTube nog even aan te klikken terwijl je eigenlijk van plan was alleen een mailtje te lezen.

Google

Reacties mogelijk gemaakt door CComment