Meer dan een miljoen Nederlanders hebben in 2018 een illegaal IPTV-abonnement gekocht. Dit blijkt uit onderzoek van EUIPO.

Ziggo

EUIPO is het Europese bureau van het Intellectuele Eigendom. Uit onderzoek van deze organisatie dat Nederland het slechtste jongetje van de klas is, met 1,1 miljoen door Nederlanders gekochte IPTV-abonnement kent ons land de hoogste percentage illegaal kijken. Gemiddeld gaf deze groep Nederlanders €6,82 per maand aan het illegale abonnement uit. Illegale aanbieders haalden hierdoor in 2018 een omzet van 93 miljoen euro uit ons land. Alleen in de vier grootste landen van Europa Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Frankrijk en Spanje werden meer illegale IPTV-abonnementen verkocht. Maar omdat in deze landen het aantal inwoners veel groter is komt het percentage dat dit soort abonnement koopt lager uit dan in Nederland.

Aanbieders lopen omzet mis

De illegale abonnementen worden vaak geïnstalleerd op een online mediaspeler functionerend met het Android besturingssysteem. Maar ook kunnen de abonnementen direct in Smart TV-internettelevisies geplaatst worden. Hierdoor wordt vrijwel gelijke tv-beleving bereikt als met een legaal abonnement direct via de televisie wordt gekeken. Aanbieders van legale tv-abonnementen lopen jaarlijks veel geld mis. De inkomsten uit de verkoop van illegale IPTV-abonnement in 2018 wordt door EUIPO op een miljard euro beraamd.

Ziggo en KPN

De prijs van abonnementen waarbij door de twee grootste aanbieders Ziggo en KPN tv- en internetdiensten worden geleverd, steeg in 2018 gemiddeld met €2,50 per maand. Naast de hogere prijs van het legale tv-abonnement speelt ook versnippering van content het illegaal kijken in de hand. Consumenten dienen hierdoor meer abonnementen te kopen waardoor de kostenpost televisie in het huishoudboekje hoger uitvalt.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment