Zo rond april wordt de nieuwe versie van Windows 10 verwacht en de voorjaarseditie lijkt voortaan de jaarlijkse versie met de grote vernieuwingen te zijn. De nieuwste build laat meer verbeteringen zien.

Windows 10

De ontwikkeling van de volgende versie van Windows 10 is nog volop aan de gang. Er verschijnen regelmatig nieuwe builds van het besturingssysteem voor Insiders in zowel de Fast als Slow Ring. Daarmee kunnen IT’ers en andere gebruikers vast kijken wat er allemaal op ze te wachten staat als de nieuwe versie in april/mei officieel verschijnt. Build 19536 is begin deze week verschenen en biedt enkele interessante functionaliteiten die een beeld geven van wat Microsoft het aankomende jaar van plan is met zijn OS.

Een van de innovaties gaat om Windows Update. Microsoft test momenteel het bijwerken van stuurprogramma’s via het updatesysteem van Windows, zodat gebruikers niet meer op aparte plekken, bijvoorbeeld Apparaatbeheer, de drivers hoeven bij te werken. Gebruikers kunnen dan kiezen om zulke optionele updates in Windows Update mee te installeren als deze beschikbaar zijn.

Ook de instellingen voor Gezin en andere gebruikers worden eenvoudiger. Gebruikers die de nieuwe build installeren, krijgen tijdens dat proces de vraag wie de computer zal gaan gebruiken, "alleen ik" of "een familielid". Vervolgens kun je de instellingen aanpassen, bijvoorbeeld met het activeren van beperkingen voor de content of tijdslimieten, als een kind de pc bijvoorbeeld gaat gebruiken.

Dit venster verschijnt overigens alleen bij een volledige installatie naar Windows 10 en niet als je vanaf een eerdere build bijwerkt naar Build 19536 op een pc. Volgens Microsoft verschijnt de vraag over wie deze pc gaat gebruiken dan ook niet bij alle gebruikers in deze testperiode.

De app Jouw telefoon wordt tegenwoordig standaard meegeleverd met Windows 10 en met deze app kun je je Windows 10-pc koppelen aan een Android-smartphone of iPhone. Je moet daarvoor dezelfde app op je toestel installeren. Die app communiceert met je pc. Tot nu toe was de functionaliteit beperkt en kon je bijvoorbeeld sms'jes lezen en sturen en foto's weergeven.

Maar met de nieuwe versie van de app Jouw telefoon kun je ook bellen via je iPhone of Android-toestel zonder dat je de telefoon tevoorschijn hoeft te halen. De nieuwe applicatie wordt gefaseerd uitgerold naar gebruikers van Windows 10 en als je de nieuwe versie hebt gekregen, kun je de volgende dingen doen:

 
  • Binnenkomende oproepen op de smartphone meteen op de pc beantwoorden
  • Telefoontjes plegen via de pc
  • Binnenkomende oproepen weigeren en/of doorsturen naar voicemail
  • De contactenlijst op je pc openen en van daaruit een nummer bellen of sms'je versturen
  • Bij het muisklikken van een telefoonnummer op een site of in een app, kan de pc een gesprek starten

Windows 10 Build 19536 richt zich nog meer op de verbinding met de smartphone. Tot nu toe kon je in de app alleen de 25 recentste foto's van je smartphone zien op de computer. Dat aantal is nu flink verhoogd, naar 2000 foto's. En volgens Microsoft zullen in de toekomst nog meer foto's van de smartphone te zien zijn op de Windows-pc.

Nog een verbetering is de peninvoer. Je kunt nu input met de stylus op je Windows 10-tablet, hybride of iets anders met gevoelig aanraakscherm doorvoeren naar smartphones die soortgelijke features ondersteunen. Dit is dus momenteel vooral een interessante feature voor mensen die een Samsung Galaxy bezitten. Onder meer de Galaxy Note 10, Note 10+, Galaxy S10, Galaxy S10+, Galaxy Fold, Galaxy A30s en Galaxy A90 5G worden ondersteund.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment