Woensdag lanceert Microsoft zijn nieuwe Chromium browser, waarmee het bedrijf verloren marktaandeel hoopt terug te winnen.

 

Windows 10

De browser wordt automatisch via Windows Update aangeboden aan gebruikers van Windows 10 1709 (Fall Creators Update) of hoger en overschrijft de huidige versie van Edge. Dat wil zeggen: de oude browser wordt niet verwijderd, maar verborgen.

Gebruikers van Windows Pro en Enterprise kunnen via de Group Policy Editor ervoor kiezen om beide browsers naast elkaar te gebruiken. Gebruikers van Windows Home zijn aangewezen op trucjes om de oude Legacy Edge te blijven gebruiken.

Een reden om de oude browser te gebruiken zijn de bladwijzers, die in Chromium Edge alleen via een uitklapbaar menu kunnen worden geselecteerd. In de oude Edge zijn de bladwijzers onderdeel van een lijst, waardoor je sneller tussen sites kunt schakelen.

Het grote voordeel van Chromium Edge is weer dat die browser beter aansluit op huidige standaarden, en gebruikers minder foutmeldingen krijgen.

De vraag is alleen of Microsoft niet veel te laat is. Bij de introductie van Windows 10 enkele jaren geleden lanceerde Microsoft de eerste versie van Edge, maar die werd tot frustratie van de softwaregigant amper gebruikt. Googles Chrome met een marktaandeel van bijna 70 procent stond al op heel veel pc’s en wist ook op Windows 10 zijn positie te handhaven.

In 2017 kondigde Microsoft plotseling aan dat het over zou stappen op Chromium als basis voor Edge. Chromium is de open source browser waarop behalve Chrome ook veel andere browsers zijn gebaseerd. Microsoft ontwikkelt ook zelf mee aan Chromium.

Met de introductie van Chromium Edge krijgt ook macOS er weer een browser bij, naast onder meer Brave, Opera en Vivaldi die dezelfde broncode gebruiken. Ooit draaide ook Internet Explorer op macOS, maar nu keert Microsoft dus eindelijk terug naar de Apple omgeving (Edge was overigens al beschikbaar voor iOS).

Voor ontwikkelaars is deze gelijkschakeling goed nieuws, zij hoeven minder rekening te houden met browserverschillen. Maar wie Google Chrome reeds gebruikt, ziet vermoedelijk geen voordelen om over te stappen. Edge is gewoon Chrome, met hier en daar een paar uiterlijke verschillen en extra functies. En dus is de kans groot dat de nieuwe Edge weer even hard wordt genegeerd als de oude versie.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment