Apple heeft zich donderdag uitgesproken tegen het plan de van Europese Unie om een universele oplader te introduceren, schrijft persbureau Reuters. Volgens Apple zou het plan innovatie stagneren en voor veel elektronisch afval zorgen.

 

apple

Vorige week pleitte het de Europees Parlement voor een universele oplader die geschikt is voor alle smartphones, tablets, e-readers en andere draagbare technologie. De introductie van een universele oplader zou volgens de EU juist voor minder elektronisch afval zorgen, kosten drukken en de veiligheid van laders verbeteren.

Het invoeren van een universele oplader zou betekenen dat veel producten niet meer gebruikt kunnen worden. Waar Android-telefoons een reguliere USB-C ingang hebben, hebben de meeste producten een Lightning-aansluiting..

 

Apple vertelde de BBC donderdag dat het bedrijf meer dan een miljard apparaten met een Lightning-ingang heeft geleverd. Verplicht stoppen zou daarom leiden tot een "ongeëvenaarde hoeveelheid elektronisch afval".

Volgens Apple is een universele oplader niet nodig omdat "de technologie zich toch al richting USB-C verplaats. Al dan niet via verloopstukjes."

De Europese Commissie publiceert eind januari of begin februari een studie naar de impact van het invoeren van een universele oplader.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment