De Verenigde Naties (VN) raden medewerkers af om WhatsApp te gebruiken, omdat de organisatie de app niet veilig vindt, laat een VN-woordvoerder donderdag weten. De VN waarschuwt het personeel hier sinds juni 2019 voor.

 

Whatsapp

whatsapp

De woordvoerder reageerde op vragen van persbureau Reuters, nadat de VN had gepleit voor een onderzoek naar de hack van de telefoon van Amazon-oprichter Jeff Bezos. Hier is kroonprins Mohammed Bin Salman van Saoedi-Arabië mogelijk bij betrokken.

Bezos werd in 2018 getroffen door een cyberaanval. Bronnen meldden woensdag aan The Guardian dat Saoedische kroonprins erachter zou zitten.

 

Mogelijk is de hack gelinkt aan de moord op The Washington Post-journalist Jamal Khashoggi in 2018. De krant waar Khashoggi voor werkzaam was, is sinds 2013 in handen van Bezos.

Bezos mogelijk gehackt via videobestand dat kroonprins verstuurde

De telefoon van Bezos zou in mei 2018 zijn gehackt nadat Bin Salman hem vanaf zijn persoonlijke telefoon een WhatsApp-bericht had gestuurd, schreef The Guardian woensdagochtend op basis van bronnen.

De kroonprins zou Bezos via WhatsApp een videobestand hebben gestuurd, waarna binnen enkele uren grote hoeveelheden gegevens uit de telefoon van de rijkste man ter wereld zijn getrokken.

Na een digitale analyse en gesprekken met anonieme bronnen concludeert de Britse krant dat het zeer waarschijnlijk is dat Bin Salman het bestand opzettelijk gestuurd heeft. The Guardian kent niet de inhoud van de berichten die van de telefoon zijn gehaald.

De ambassade van Saoedi-Arabië in de Verenigde Staten noemt de beschuldiging "absurd" en wil een onderzoek.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment