Microsoft Teams was gisteravond voor een paar uur offline en niet te gebruiken, omdat het bedrijf een belangrijk certificaat vergat te vernieuwen. Gebruikers van de geduchte Slack-concurrent konden daardoor niet inloggen op hun werkomgevingen en kregen constant dezelfde foutmelding te zien.

Microsoft

Uit de foutmeldingen was op te maken dat Microsoft Teams niet in staat was om een beveiligde verbinding via https te maken met de Microsoft-servers. Niet lang nadat de dienst offline ging, bracht Microsoft het nieuws naar buiten dat het probleem opgespoord was. Het had te maken met het feit dat het bedrijf was vergeten een belangrijk certificaat te verlengen. En zonder dat certificaat kon er geen veilige verbinding tot stand gebracht worden.

Microsoft Teams tijdelijk offline

Op Twitter gaf Microsoft een update over de situatie waardoor alles duidelijk was voor de gebruikers. Nog geen uur later verscheen er al een update met daarin de oplossing van het probleem. Kort daarna was de dienst wederom bereikbaar voor iedereen die op dat moment geen Slack gebruikte.

Deze fout moet Microsoft ongetwijfeld in verlegenheid gebracht hebben. Microsoft Teams is namelijk het vlaggenschip van de Office hub-software, waar het softwarebedrijf ook flink veel geld aan uitgeeft als het bijvoorbeeld om marketing gaat. Zo bracht Microsoft onlangs nog een reclamevideo uit waarin het flink druk zet op concurrent Slack.

Daarnaast is het natuurlijk vreemd om te zien dat een groot softwarebedrijf als Microsoft zoiets vergeet als het verlengen van een certificaat, helemaal omdat het zelf software ontwikkeld zoals System Center Operations Manager. Daarmee kun je dingen als de vervaldatum van programma’s in de gaten houden. Tegelijkertijd is en blijft het een bedrijf waar mensen werken en mensen maken wel eens fouten. Je kunt Microsoft Teams voorlopig weer veilig en als normaal gebruiken.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment