Wie de Amerikaanse chatapp Zoom gebruikt voor videoconferenties weet mogelijk niet welke verborgen functies de app allemaal bevat.

Zoom

 

Thuiswerk is gelijk aan videoconferenties. En die worden dezer dagen volop georganiseerd. De meest gebruikte applicaties daarvoor zijn Microsoft Teams, Slack, Skype of Zoom. Die laatste is een goed alternatief, maar er zijn een aantal addertjes waar je als gebruiker rekening mee moet houden. Zowel in 2019 als 2020 hebben heel wat experts hun bezorgdheden over Zoom al geuit.

 

Zoom.us

Intussen is ook de hoofdaanklager van de staat New York, in de Verenigde Staten, met een onderzoek naar Zoom gestart. Door de explosieve groei in deze coronacrisis maakt het Amerikaanse justitieorgaan zich duidelijk zorgen over de privacy van Zoomgebruikers. Zoals gezegd zijn er inderdaad een aantal risico’s waar je rekening mee moet houden. We hebben ze hier voor je opgesomd.

 

1. Let op!

Deze is belangrijk voor alle medewerkers. Zoom heeft een ingebakken functie waarbij de host van een conferentie je concentratie kan volgen tijdens een vergadering. Aan de hand van de camera en microfoon houdt Zoom in het oog of een gebruiker meer dan 30 seconden niet meer gefocust is. De host van die vergadering krijgt dan per naam/gebruiker een melding.

 

Een verschrikkelijke functie als je het ons vraagt. Niemand is voor 100% geconcentreerd tijdens een vergadering, en al zeker niet wanneer er punten worden aangehaald die je niet aangaan. Deze moet je dus zeker in je achterhoofd houden bij de volgende meeting

2. Gesprekken opnemen in Zoom

Een tweede premiumfunctie die handig kan zijn maar ook tot misbruik leidt is de opnamefunctie. Ook hier kan de host ervoor kiezen om gesprekken op te nemen en zelfs meteen te laten transcriberen. Handig bij interviews, maar het zou wel eens als een boemerang in je gezicht kunnen vliegen.

3. Data, data, data

Gisteren kwamen we te weten dat de iOS applicatie van Zoom.us stiekem data doorspeelt aan Facebook. Het bedrijf heeft daarop meteen zijn applicatie uit de Apple App Store gehaald. De app is intussen weer beschikbaar maar toch is dat zeer verontrustend nieuws. We raden je daarom aan om niet in te loggen op Zoom met je Facebookaccount of andere websites.

Probeer dus zoveel mogelijk uit te kijken om je Zoomaccount te beveiligen, of overweeg een andere chatapplicatie zoals Teams of Slack. Anti-tracking software met behulp van een VPN-dienst kan al helpen.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment