Videogesprekken die met de videodienst Zoom zijn gemaakt en zijn opgenomen, zijn gemakkelijk door iedereen te vinden op internet. Dat schrijft de Amerikaanse krant The Washington Post. Veel videogesprekken worden zonder toestemming onbeveiligd op internet opgeslagen. 

 

Zoom

Zoom geeft die bestanden altijd een naam die op dezelfde manier is opgebouwd. Daardoor zijn bestandsnamen makkelijk te raden en de bestanden eenvoudig te vinden. Het veiligheidslek is het zoveelste in een paar weken voor Zoom. De videodienst, die tot voor kort alleen door een klein aantal bedrijven werd gebruikt, is door maatregelen om de verspreiding van het coronavirus in te dammen sinds een paar weken razend populair. Dat leverde ook meer aandacht op voor de manier waarop het bedrijf met gebruikersgegevens omspringt.

Zo bleek de app van Zoom gegevens naar Facebook te sturen, zelfs als de gebruiker geen account heeft bij Facebook. Ook bleek het bedrijf de e-mailadressen van andere gebruikers te tonen. Zoom wordt daardoor in zeker drie Amerikaanse staten onderzocht door justitie.

Excuses

Het bedrijf heeft inmiddels de nodige beveiligingsverbeteringen doorgevoerd. Oprichter Eric Yuan verontschuldigde zich eerder deze week voor de beveiligingsmissers. Hij zei dat het bedrijf niet gerekend had op zo'n massale toeloop en dat de dienst nu op andere manieren werd gebruikt dan Zoom had verwacht.

Eerder stuurde de staat New York een brief naar de makers van videobelapp Zoom met vragen over de veiligheid van de app en de privacy van zijn gebruikers. 

De procureur-generaal van New York vroeg volgens The New York Times naar de aanwezigheid en de soort beveiligingsmaatregelen bij Zoom

Reacties mogelijk gemaakt door CComment