Google is het volgende bedrijf dat het gebruik van videobelsoftware Zoom intern gaat verbieden vanwege veiligheidsrisico’s. Het verbod geldt alleen voor laptops. De mobiele versies mogen wel worden gebruikt.

 

Google

Zoom is door de coronacrisis enorm populair geworden doordat veel bedrijven wereldwijd moesten thuiswerken, maar al gauw kwamen allerlei ernstige gebreken aan het licht. Namen en e-mailadressen van gebruikers werden zonder toestemming automatisch gekoppeld aan LinkedIn-profielen, wachtwoorden bleken niet goed beveiligd, gebruikers konden elkaars accountinformatie inzien en de versleuteling was onvoldoende.

Een van de ernstige lekken maakt ‘zoombombing’ mogelijk, het binnenvallen van een zoomgesprek door onbekenden.

De NASA, ruimtereisbedrijf SpaceX, de overheid van Taiwan en het onderwijsdepartement van de stad New York besloten onmiddellijk te stoppen met de software. Ook het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft Zoom in de ban gedaan.

In Nederland heeft het bestuur van Openbaar Onderwijs Groningen aan de ouders van hun leerlingen laten weten dat er geen gebruik meer gemaakt mag worden van Zoom.

Het bedrijf zal zich de komende drie maanden richten op het verbeteren van de beveiliging en de bescherming van privacy.

De software heeft wel meteen een nieuwe veiligheidsoptie gekregen. Daarmee worden alle beveiligingsinstellingen op de hoogste stand gezet. Een wachtwoord voor vergaderingen wordt dan bijvoorbeeld verplicht.

Google heeft zijn chatoplossing Hangouts Meet – niet te verwarren met Hangouts Chat – inmiddels herdoopt tot Google Meet. De klassieke Hangouts verdwijnt voor zakelijke toepassingen. Dat zal rond juni gebeuren.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment