Microsofts vergader-app Teams blijkt problemen te geven voor gebruikers in Nederland. Sommige mensen krijgen geen toegang tot Teams, andere mensen komen er wel in maar lopen dan tegen andere beperkingen aan. Dit omvat haperende audio en/of video, maar ook ontoegankelijkheid van bepaalde functies.

 

Microsoft Teams

Microsoft Teams

Microsoft meldt deze storing (of mogelijk storingen) die specifiek geldt (of dus gelden) voor Nederlandse gebruikers . Daarbij geeft de IT-leverancier aan dat het kwestie onderzoekt. "Sommige gebruikers in Nederland zijn niet in staat om toegang te krijgen tot Teams", aldus de tweet van het account voor de status van Microsofts 365. Het is daarbij niet duidelijk of het gaat om de Teams-app voor Windows of macOS, of de mobiele app, of de webapp.

Bevestiging

Een kleine verkenning door AG Connect wijst uit dat de storing niet universeel of app-specifiek lijkt te zijn. Teams is voor sommige gebruikers dus wel gewoon beschikbaar. Toch is er sprake van verstoring in Nederland, zo blijkt ook uit metingen van berichten op social media. De site AlleStoringen laat vandaag een duidelijke piek zien in meldingen van storing wat Teams betreft.

De statustweet voor Microsoft 365 (voorheen Office 365 geheten) heeft enkele replies van Nederlandse gebruikers opgeleverd die bevestigen last te hebben van storingen. Videobeeld hangt geregeld, audio klinkt slecht, en er zijn haperingen voor schermdelen (om vensters te kunnen showen aan deelnemers van een videovergadering). Enkele uren vóór de storingstweet van Microsoft 365 Status zelf was er volgens dat officiële Twitter-account nog geen sprake van een (algehele) storing.

Cloudkwestie?

Beheerders kunnen meer details opzoeken in het admin center, geeft Microsoft aan. Dat is dan bij adviesrapporten met als id TM209306. Daar valt echter in wezen geen nadere informatie te halen, ondanks de boodschap op Twitter van "meer details". Het adviesrapport over Teams vandaag vermeldt slechts "Verslechtering van service" met daarbij opsomming van optredende storingen die in de tweet al zijn genoemd. Toevoeging in het beheerpaneel is nog wel dat Microsoft zijn onderzoek van deze kwestie richt op de infrastructuur voor Teams-vergaderingen.

Volgens tweets van gebruikers zou ook Groot-Brittannië last hebben van Teams-haperingen, of last hebben gehad deze ochtend. De landkaart voor Teams-storingsmeldingen die AlleStoringen biedt, toont een hotspot in Nederland. Daarnaast zijn er kleinere hotspots in Groot-Brittannië (vooral Londen), Duitsland (vooral Hamburg, München en Frankfurt) en Tsjechië (Praag). Het is nog onbekend of dit gerelateerde zaken zijn.

Update:

Microsoft heeft beheerder inmiddels iets meer details gegeven, hoewel daarmee storing of impact daarvan niet valt te verhelpen. Het onderzoek dat Microsoft uitvoert, concentreert zich nu op het component voor mediaverwerking wat zorgt voor het hosten van vergaderingen in de Teams-infrastructuur.

 

Reacties mogelijk gemaakt door CComment