Een recente update zorgt voor problemen met de ingebakken antivirus in Windows 10, waardoor die in sommige gevallen crasht tijdens het scannen. Microsoft heeft ondertussen een fix uitgerold.

Windows Defender

Windows Defender wordt gratis meegeleverd op Windows-pc’s en is daardoor erg populair. Ongeveer een half miljard apparaten gebruiken de antivirus, die overigens al lang niet meer hoeft onder te doen voor alternatieven van externe antivirusleveranciers. Als dan een bug opduikt in de software, worden veel gebruikers getroffen.

Vlak voor het weekend begonnen berichten op te duiken op Reddit en Microsoft-fora van gebruikers die foutmeldingen te zien kregen in Windows Defender na een recente definitie-update van de antivirus. BleepingComputer stelde vast dat de problemen niet opduiken bij een snelle scan, maar alleen tijdens een volledige systeemscan.

De bug doet zich voor wanneer Windows Defender bestanden scant met twee puntjes achter elkaar in de bestandsnaam (e.g. bestand..txt). Het tweede punt simpelweg verwijderen, lijkt voldoende om het probleem op te lossen. Microsoft heeft ondertussen ook al een fix uitgerold, die in principe automatisch wordt geïnstalleerd. Wie toch nog problemen ondervindt, kan de update manueel forceren.

De scanfunctie van Windows Defender ging in september vorig jaar ook al eens onderuit. Toen waren niet alleen volledige systeemscans, maar ook snelle scans onmogelijk.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment