Bij een inbraak in het Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMC Utrecht) op 18 april zijn harde schijven gestolen met daarop de gegevens van zevenhonderd patiënten. Dat bevestigt een woordvoerder van het UMC Utrecht aan NU.nl.

Patientgegevens

Patientgegevens

In totaal zijn er tien computers opengebroken bij de polikliniek interne geneeskunde en de polikliniek allergologie. De dieven namen de harde schijven, processoren en geheugenbanken uit de computers mee.

Twee van de computers waren noodcomputers, die alleen worden gebruikt als bijvoorbeeld het IT-systeem uitvalt. Het ziekenhuis heeft via de noodcomputers dan toegang tot medische- en persoonsgegevens van patiënten die op dat moment onder behandeling zijn.

 

Op de twee noodcomputers stonden de gegevens van zevenhonderd unieke patiënten. Het gaat hierbij om een deel van het medische dossier en het burgerservicenummer van de patiënten.

De gegevens zijn afgeschermd met een gebruikersnaam en wachtwoord. Op de overige acht computers stonden volgens de woordvoerder geen patiëntgegevens.

UMC Utrecht heeft aangifte gedaan bij de politie en de Autoriteit Persoonsgegevens op de hoogte gebracht van het datalek. Patiënten worden door het ziekenhuis geïnformeerd over de diefstal.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment