Microsoft heeft een update beschikbaar gemaakt voor Teams Rooms, de oplossing voor vergaderzalen. De nieuwe versie bevat een geüpdatete authenticatiemethode, die vanaf 13 oktober verplicht wordt als je de software wil kunnen blijven gebruiken.

 

microsoft teams

In tijden van massaal thuiswerk als gevolg van de coronacrisis, lijkt het weinig prioritair voor Microsoft om zijn Teams Rooms-software voor vergaderzalen te updaten, maar het bedrijf denkt daar anders over.

“Hoewel fysieke vergaderruimten voor velen op dit moment misschien geen aandachtspunt zijn, zijn er nog steeds organisaties en industrieën waarvan essentiële werknemers gedurende deze tijd op deze ruimtes blijven vertrouwen. We erkennen bovendien de cruciale rol die Microsoft Teams Rooms zal spelen wanneer organisatie weer aan het werk gaan”, schrijft het Teams-team in een blogpost.

Versie 4.4.41.0 bevat een handvol nieuwe functies die in de blogpost worden uitgelicht, maar het belangrijkste is de ondersteuning voor moderne authenticatie via OAuth 2.0-tokens. Die nieuwe authenticatiemethode wordt vanaf 13 oktober de standaard, waardoor bedrijven tegen dan hun software moeten updaten om Microsoft Teams Rooms te kunnen blijven gebruiken.

Wijzigingen in Exchange Online

De update is gerelateerd aan aangekondigde wijzigingen voor Exchange Online, waarbij ‘Basic Authentication’ als authenticatie-optie verdwijnt. Dat is vandaag nog de standaard en houdt in dat apps de gebruikersnaam en het wachtwoord bij elke request over het netwerk versturen. Basic Authentication maakt inloggegevens kwetsbaar om te worden blootgesteld via het netwerk en staat multi-factorauthenticatie in de weg, aldus Microsoft.

Vanaf 13 oktober wordt Basic Authentication uitgeschakeld in Exchange Online voor Exchange ActiveSync (EAS), POP, IMAP en Remote Powershell. Dat heeft ook gevolgen voor Microsoft Teams Rooms, dat gebruik maakt van Exchange, waardoor de software hiervoor met de recente update werd aangepast.

OAuth 2.0

Microsoft raadt gebruikers aan om over te stappen naar ‘Modern Authentication’, dat gebruik maakt van OAuth 2.0. Voorlopig is dat optioneel, maar vanaf 13 oktober wordt de overstap verplicht. Nadien kunnen problemen optreden om op Microsoft Teams Rooms aan te melden via Basic Authentication.

“In het licht van COVID-19, en om de potentiële impact voor bestaande on-premises klanten die tijd nodig hebben om hybride moderne authenticatie te plannen en te implementeren, te verminderen, moet het inschakelen van moderne authenticatie handmatig gebeuren”, klinkt het nog in de blogpost.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment