Google zou locaties Android-gebruikers volgen, óók als ze dat uitzetten.De Amerikaanse staat Arizona sleept Google voor de rechter over locatietracking in Android. De

google

internetreus zou de locaties van smartphonegebruikers illegaal volgen, zonder hun toestemming én ook als mensen de functie voor locatietracking in Android hebben uitgeschakeld. De functie zou op de achtergrond toch actief blijven, voor bijvoorbeeld weer-apps maar ook voor zoekopdrachten op het web via Google's search engine.

Naast locatiebepaling voor het tonen van weersgegevens zou ook Google's eigen browser Chrome op Android toch de locatie van gebruikers bijhouden. De marktdominante zoekmachine, die ook maker is van de veelgebruikte Chrome-browser én het meestgebruikte mobiele platform Android, zou zo toch aan waardevolle locatiedata komen van gebruikers. Dit gebeurt volgens de aanklacht ook als gebruikers zelf Androids functie voor locatiebepaling hebben uitgeschakeld.

De stap van Arizona's openbaar aanklager om Google voor de rechter te slepen wordt nu gemeld door The Washington Post. De crux lijkt te schuilen in het feit dat een veelgebruikte optie voor het afzien van locatiebepaling een app-specifieke instelling is. Pas als gebruikers dieper in de instellingen van Android duiken, komen ze bij een bredere uitschakeloptie; die dan op systeemniveau van toepassing is.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment