Incog-niet-o-modus

Google is opnieuw aangeklaagd voor het schenden de privacy van haar gebruikers in de zogenaamde incognitomodus. Een drietal Google gebruikers hebben een rechtszaak aangespannen tegen Google en eisen miljarden aan schadevergoeding

 

google

Het zou een schadevergoeding zijn voor mensen die volgens de aanklagers zijn misleid om hun gebruikergegevens op te geven in de incognitomodus, schrijft mercurynews.

Datatracking

'Door zijn verfijnde en genuanceerde datatracking weet Google wie je vrienden zijn, wat je hobby's zijn, wat je graag eet, welke films je kijkt, waar en wanneer je graag winkelt, wat je favoriete vakantiebestemmingen zijn, wat je favoriete kleur is, en zelfs de meest intieme en mogelijk gênante dingen die je op internet doorbladert - ongeacht of je het advies van Google opvolgt om activiteiten 'privé' te houden', aldus het proces dat is ingediend bij de US District Court in San Jose. 'Google heeft een onverklaarbare schat aan informatie vergaard die uitermate gedetailleerd en uitgebreid is.'

De zaak gaat grotendeels over de bewoording waarin Google uitlegt wat het betekent om in incognitomodus te surfen. Hierbij wordt verwezen naar adviezen voor gebruikers die 'privé'-browsen uitleggen en dat het betekent dat er geen gegevens worden verzameld.

Google reageert op haar beurt dat het de claims in de rechtszaak sterk betwist en zichzelf tot het uiterste zal verdedigen.

De incognitomodus in Chrome geeft je de keuze om op internet te surfen zonder dat je activiteit wordt opgeslagen in de browser of apparaat, aldus het bedrijf woensdag in een e-mailverklaring. 'Zoals we duidelijk aangeven elke keer dat je een nieuw incognitotabblad opent, kunnen websites mogelijk informatie over je browse-activiteit verzamelen tijdens uw sessie.'

De aanklagers in de zaak, Chasom Brown en Maria Nguyen uit Los Angeles en William Byatt uit Florida, streven naar class action-status en een schadevergoeding van minstens $5.000 voor elk van de 'miljoenen' mensen die getroffen zijn door de vermeende gegevensverzameling sinds juni 2016. Die eisen, indien Google dit zou toestaan, zou Google gedwongen worden tot een schadevergoeding van ten minste $5 miljard.

Schending

'Om te voorkomen dat informatie wordt gedeeld met Google, raadt Google aan dat zijn consumenten alleen een browser zoals Google Chrome, Safari, Microsoft Edge of Firefox hoeven te starten in de modus 'privé browsen', aldus de rechtszaak.

Op de bestemmingspagina van de incognitomodus in Chrome staat: 'Je kunt nu privé browsen en andere mensen die dit apparaat gebruiken, zien je activiteit niet. Downloads en bladwijzers worden echter opgeslagen.' De pagina zegt dat Chrome de browse-geschiedenis van een gebruiker, cookies, sitegegevens en in formulieren ingevoerde informatie niet opslaat, maar waarschuwt dat gebruikersactiviteit mogelijk nog steeds zichtbaar is voor bezochte websites, werkgevers, scholen en internetproviders.

Google Analytics

'De verschillende trackingtools van Google, waaronder Google Analytics en Google Ad Manager, zijn eigenlijk ontworpen om gebruikers automatisch te volgen wanneer ze webpagina's bezoeken, ongeacht welke instellingen een gebruiker kiest.

'Ongeacht of een gebruiker privé browsen heeft geselecteerd, Google blijft de browsergegevens in real-time volgen, verzamelen en identificeren, in strijd met federale en staatswetten over afluisteren en in strijd met het recht van de consument op privacy. Zonder dat de meeste consumenten het weten, houdt Google voortdurend bij wat ze vragen en lezen, klik voor klik en pagina voor pagina, in real-time', aldus de aanklacht.

De incognitomodus voorkomt niet dat je een website vertelt wie je bent, aldus de ondersteuningspagina. 'Als je je aanmeldt bij een website in de incognitomodus, weet die site dat je degene bent die browst en vanaf dat moment uw activiteiten kan volgen.'

Chrome werkt als alle andere browsers

De rechtszaak beweert dat Google browsergegevens onderschept wanneer privémodus worden gebruikt in andere browsers, waaronder Safari. De verklaring van Google verwees naar 'Incognitomodus in Chrome' en een woordvoerder, die vroeg naar de claim van onderschepping van gegevens door andere browsers, zei: 'Chrome werkt op dezelfde manier als de andere browsers werken.'

Reacties mogelijk gemaakt door CComment