Tijdens de coronacrisis heeft de Belastingdienst veel meer meldingen van poging tot phishing gekregen waarbij de oplichter zich voordoet als de Belastingdienst. Dat zegt Henk Hendriks, directeur van de Belastingdienst, donderdag tegen NOS.

Belastingdienst

Het aantal meldingen bereikte tijdens de coronacrisis een piek tussen de tien- en twaalfduizend meldingen per week, twee tot drie keer zo hoog als normaal.

"We vermoeden dat er een verband is tussen de coronacrisis en de toename in het aantal meldingen, omdat we allemaal vaker online zijn", aldus Hendriks tegen de NOS. Hoewel de Belastingdienst frauduleuze domeinnamen probeert te blokkeren, is het "dweilen met de kraan open", aldus de directeur.

 

De oplichters doen zich voor als de Belastingdienst, door bijvoorbeeld via mail of sms kenbaar te maken dat mensen nog een schuld moeten betalen. Hierbij wordt niet alleen geld buitgemaakt, maar krijgen criminelen ook DigiD-logins in handen. Hendriks benadrukt nogmaals dat de Belastingdienst nooit per mail of sms communiceert.

Inmiddels is het aantal melding van phishing weer afgezwakt naar vier- tot zesduizend meldingen per week. Normaal krijgt de Belastingdienst zo'n tweeduizend meldingen per week.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment