De mei-update voor Windows 10 blijkt een eerder niet openlijk gecommuniceerde toevoeging met zich mee te brengen. Gebruikers die de lente-update van dit jaar hebben geïnstalleerd, krijgen daarmee een 'feature experience pack' op hun devices, waarvan inhoud en werking officieel niet bekend zijn. Een dummy-uitvoering van deze toevoeging is eerder al in de Microsoft Store opgedoken.

Mysterieuze

Microsoft voert nu het tempo op waarin de mei-update voor Windows 10 wordt uitgerold naar computers wereldwijd. Dit houdt in de automatische download en vervolgens installatie op pc-configuraties die niet expliciet op de blokkadelijst staan voor deze bijwerkoperatie. Windows' eerste halfjaarlijkse update van 2020 bevat namelijk nog diverse bugs, waarvan enkele dermate ernstig zijn dat ze Microsoft hebben genoopt tot een blokkade voor het updaten van het besturingssysteem. De Windows-maker spreekt daarbij van een 'compatibility hold'.

Verrassing

Terwijl de nog openstaande bugs door Microsoft worden uitgezocht, brengt het de update naar een grotere groep gebruikers. Formeel gaat het nu niet om een ingrijpende verbouwing, in tegenstelling tot sommige eerdere releases die in de lente en herfst worden uitgebracht. De eerste update van dit jaar is mid-mei afgerond qua ontwikkeling en vervolgens eind mei officieel uitgebracht. Het is nu echter nog niet breed doorgedruppeld.

Onder de reeks aan vernieuwingen in de bescheiden lente-update bevinden zich naast enkele fixes ook verbeteringen en zelfs wat nieuwe functionaliteit. Nu komt aan het licht dat er nog meer meekomt: ook een toevoeging die niet eerder door Microsoft openlijk is besproken. Het zogeheten 'Windows Feature Experience Pack' voor Windows 10, wat doet denken aan een bijna gelijknamige toevoeging ooit voor Windows XP, Vista en 7. Het gaat hier echter om een andere pakket, schrijft Microsoft-watcher Mary Jo Foley.

Nieuwe updatestrategie?

Zij heeft de Windows-maker al herhaaldelijk om uitleg gevraagd over het meekomende toevoeging, maar daar tot op heden geen inhoudelijk antwoord gekregen. De officiële reactie van Microsoft luidt dat het nu niets te delen heeft. Foley heeft echter wel officieuze reacties vergaard en zelf nog informatie opgedoken. Daaruit komt een het beeld van een nieuwe updatestrategie naar voren, die door eerdere stappen in de praktijk lijken te worden bevestigd.

Zo is in december vorig jaar in de appstore voor Windows 10 al een dummy-uitvoering van het feature-pakket opgedoken. Deze loze app van zo'n 2 MB in de Microsoft Store heeft toen speculatie doen oplaaien dat de softwareproducent bepaalde elementen van Windows 10 voortaan via zijn appstore van updates wil gaan voorzien. Daarmee zou er sneller of flexibeler aan updates gedaan kunnen worden dan via Windows Update.

Beheer en updateritme

Het centrale updatemechanisme voor Microsofts besturingssysteem wordt zeker in zakelijke omgevingen aan strakker beheer en beleid onderworpen. In de praktijk lopen wat grotere organisaties nogal uit de pas met het updateritme wat Microsoft voert voort zijn besturingssysteem. Het loskoppelen van bepaalde Windows-elementen van Windows Update zou dit 'achterlopen' deels kunnen verhelpen. Daarnaast zou het (ook) een scheiding kunnen inleiden tussen enerzijds het core-besturingssysteem en anderzijds Windows' meegeleverde apps of zelfs de hele gebruikersinterface die draait op het core-OS.

In augustus vorig jaar heeft Microsoft plots aangekondigd dat de in Windows ingebouwde tekstverwerker Kladblok voortaan via de appstore zou worden bijgewerkt. Dit om vaker dan twee keer per jaar updates te kunnen brengen naar die basale tekstverwerker. Vervolgens is dit loskoppelingsplan in december toch niet doorgezet. Daar lijkt nu met de mei-update verandering in te komen. Het daarin meekomende feature experience pack wordt genoemd in Microsoft-documentatie over 'Features on Demand', ontdekt Microsoft-watcher Foley.

'Kritieke features'

Daar wordt de mysterieuze Windows-toevoeging omschreven als pakket wat kritieke features bevat voor het besturingssysteem. "Verwijder deze package niet", aldus de boodschap van Microsoft. De totale omvang is net geen 45 MB. Andere elementen die onder de 'Features on Demand' vallen, zijn de oude webbrowser Internet Explorer, maar ook de DirectX Configuration Database, de Print Management Console, de PowerShell Integrated Scripting Environment (ISE) en de basale apps Kladblok en Paint.

Het stilletjes meekomende feature experience pack heeft momenteel nog niet veel in zich, heeft ZDnets Foley achterhaald. Het bevat nu een bijgewerkte versie van het Knipprogramma (Snipping tool) in Windows 10, een verbeterd panel voor tekstinvoer, en een ge-update gebruikersinterface voor shell-suggestion. Daar kunnen in de toekomst natuurlijk meer apps en Windows-elementen aan worden toegevoegd, die dan middels automatische store-updates terechtkomen op systemen met Windows 10. AG Connect heeft vragen uitgezet bij Microsoft over de inhoud van het officieel niet besproken experience pack, het doel ervan en de toekomstplannen voor het updaten van Windows 10.

 

Reacties mogelijk gemaakt door CComment